chrome firefox opera safari iexplorer

У 5 скандальних округах відбудуться перевибори, — ЦВК

05 листопада 2012 о 21:38

Центральна виборча комісія ухвалила постанову про неможливість встановити результати голосування на виборах народних депутатів України 28 жовтня у п’яти одномандатних округах — №№ 94 (Обухів, Київська область), 132 (Первомайськ, Миколаївська область), 194 (Черкаси), 197 (Канів, Черкаська область) та 223 (Київ).

Як передає УНІАН, відповідне рішення підтримали 15 із 15 членів ЦВК.

«За результатами перевірок звернень, поданих партіями, вбачається неможливим встановити достовірні результати в частині одномандатних округів, що дає підстави вважати, що вибори були проведені без дотримання принципів і засад виборчого процесу», — сказав голова ЦВК Володимир Шаповал, представляючи проект рішення.

При цьому, голова ЦВК послався на низку норм та положень Конституції України.

«Визнати необхідність проведення повторних виборів в округах №№ 94, 132, 194, 197 та 223 та звернутися до Верховної Ради України щодо прийняття нею рішення стосовно проведення повторних виборів у цих округах», — йдеться у рішенні ЦВК.

Опозиція визнала перевибори

Рішення ЦВК про неможливість встановити результати голосування на виборах народних депутатів у п’яти одномандатних округах означає, що опозиція завадила представникам влади захопити перемогу в них. Рішення несправедливе, але, все ж, не програшне.

Як передає кореспондент УНІАН, про це голова ради Об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк заявив журналістам після зустрічі лідерів опозиції з головою ЦВК Володимиром Шаповалом.

«Те, що Центральна виборча комісія винесла рішення про повторні вибори в округах, в принципі, це означає, що ми не дали кандидатам від влади незаконно захопити перемогу. Звичайно, ми вважаємо, що у цих 5 округах наші кандидати виграли, у нас є всі законні підстави, щоб довести це», — наголосив А.Яценюк.

Він повідомив, що опозиція подаватиме позов до Вищого адміністративного суду щодо ситуації в «спірних» округах.

За словами А.Яценюка, той факт, що сьогодні ЦВК «не затвердила кандидатів від Партії регіонів як незаконних переможців виборів, це означає, що наші дії дали певний результат».

У свою чергу, лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок наголосив, що рішення ЦВК є несправедливим, але воно краще, ніж визнання переможцями представників Партії регіонів.

За словами А.Яценюка, у разі призначення на 5 округах перевиборів, представники трьох опозиційних партій будуть домовлятися про висунення єдиних кандидатів, щоб довести свою перемогу.

Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути