chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві збудують Храмовий комплекс, в якому хреститимуть на березі Дніпра

23 листопада 2012 о 09:54

Наступного року на березі Дніпра Києва планують розпочати будівництво великого Храмового комплексу, в якому кожен бажаючий зможе скупатися або похреститися в річці, як це було 1025 років тому за князя Володимира.

Про це розповів на прес-конференції депутат Київської міської ради Олексій Омельяненко.

«Та розробка, яка є на сьогодні, цікава саме своїм вирішенням, тому що це буде практично в тому місці, де здійснювалося хрещення князем Володимиром – на березі Дніпра, – говорить він. – Сам храм, якщо на нього подивитися зверху, буде у вигляді хреста. Одним із головних об'єктів передбачається будівництво діорами, яка відтворюватиме те дійство хрещення, яке відбувалося тоді. Тобто всі бажаючі зможуть скупатися або похреститися в річці за прикладом того, як це було 1025 років тому».

Омельяненко презентував проект будівництва Храмового комплексу на честь хрестителя Русі. Комплекс запланували біля підніжжя Києво-Печерської лаври, у традиціях давньої Русі та Візантії.

У його структуру ввійдуть: храм-хрестильня, дзвіниця, музей Православ'я, діорама Хрещення Русі. Навколо храму-хрестильні хочуть влаштувати християнські водохресні купелі – за аналогом купелей на Святій Землі, у річці Йордан.

«На сьогодні в нас збір документів, які стосуються землевідведення, практично готовий. Проект перебуває на передпроектній стадії. Заключні документи ми плануємо отримати десь до кінця травня і якраз до дати Хрещення Русі символічно розпочати будівництво цього об'єкту», – зауважив депутат Київради.

Він також розповів, що сам храм займатиме приблизно 300 квадратних метрів. Територія навколо нього частково благоустроюватиметься, а частково забудовуватиметься об'єктами, що будуть розміщуватися під землею. Тому загальна площа комплексу становитиме приблизно 30-40 соток.

«Ми сподіваємося й розраховуємо, що цей проект підтримають голови тих держав, які раніше входили до Київської Русі – України, Росії та Білорусі. Відповідні наші пропозиції відправлені президентам трьох країн. І ми розраховуємо, що, як мінімум, патронат цих державних діячів буде», – додав Омельяненко.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Новини культури

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути