chrome firefox opera safari iexplorer

У Львівській області помер найстаріший українець

13 листопада 2012 о 16:22

Найстарішого українця — 112-річного Петра Лизана — поховали 12 листопада в селищі Поморяни Золочівського району Львівської області.

Як повідомляє Gazeta.ua, у нього було четверо дітей, 10 онуків, 25 правнуків, троє праправнуків.

Лизан народився 12 травня 1900 року на хуторі Загора Золочівського району. Останні роки жив у старшої дочки в Тернопільській області. Пережив дві війни. Служив у Китаї. Звідти місяць і шість днів добирався самостійно в Україну. За радянської влади працював у колгоспі трактористом, ланковим. Переніс дві операції на сечовому міхурі — у 80 і 90 років. Почувався після них добре, до лікарів уже не звертався. Умів плести кошики з лози, їх купували люди з навколишніх сіл.

Діти й онуки кажуть, що дідусь пам'ятав всіх онуків і правнуків. Не сварився, не злився, завжди всім був задоволений. В їжі був неперебірливий, ніколи не курив, не пив, багато працював і молився. В останні два роки почував себе гірше, але допомагав — чистив буряки, кукурудзу.

Поховали Петра Лизана на місцевому кладовищі поряд з могилою дружини Ганни. Вона померла 21 рік тому.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути