chrome firefox opera safari iexplorer

У столиці відкрилася виставка «Відень. Історія та стиль»

08 листопада 2012 о 11:28

Заступник голови КМДА Леонід Новохатько та мер Відня Міхаель Хойпль відвідали виставку австрійського мистецтва «Відень. Історія та стиль» у Національно музеї Богдана та Варвари Ханенків. Про це УННповідомили у прес-службі КМДА.

Леонід Новохатько розповів, що відкриття виставки в першу чергу приурочене до відзначення 20-річчя побратимських відносин між австрійською та українською столицями. Аби якомога більше киян мали змогу ознайомитися з австрійським мистецтвом, в експозиції представлені твори цінної та розмаїтої як в художньому, так і в історичному контексті, колекції Національного музею Богдана і Варвари Ханенків.

Так, у затишних залах Ханенкового особняку на Терещенківській, 15 вперше  представлено музейну колекцію мистецтва Австрії – гравюру, а також порцеляну уславленої Імператорської Віденської мануфактури.

Галерея гравюрних портретів представляє осіб, які за свого життя вирішували історичну долю Європи. Насамперед, це представники династії Габсбургів, зокрема, імператор Карл VI та його дружина Єлизавета Крістіна (їхні парні портрети виконано відомим гравером Густавом Адольфом Мюллером (1697—1767) за живописними творами Якоба ван Шуппена (1670—1751)), а також князь Кауніц-Рітберг (портрет у техніці мецо-тинто, виконано Ігнацом Інтербергером (1743—1797)).

Одним з головних розділів виставки є порцеляна уславленої Імператорської Віденської мануфактури (1718—1864) – другої за часом створення у Європі. Оздоблені розкішним золотим рельєфним декором чайні та кавові сервізи, а також декоративні тарелі з пишними живописними композиціями, вирізняють віденську порцелянову традицію від усіх інших. Унікальне значення має оздоблений вишуканим золоченим орнаментом чайний комплект  – підписний дарунок видатному історичному діячеві Миколі Васильовичу Репніну (1734—1801), російському генерал-фельдмаршалу, який в 1790-х роках очолював дипломатичну місію у Відні.

Тему великого міста розкриє на виставці ще одна граверна серія – картини культурного та світського життя австрійської столиці на тлі відомих архітектурних шедеврів – Бельведеру, палацу і парку Шернбрунн, собору Святого Стефана.

Завершальний акцент виставки – мармуровий портрет молодої жінки роботи австрійського скульптора Стефана Шварца, що ілюструє розвиток художньої думки кінця 19 століття, в епоху вишуканої «австрійської сецесії».

Мер Відня Міхаель Хойпль висловив своє захоплення експозицією і зауважив, що лише заради цієї виставки варто було відвідати Київ.

«Мені дуже приємно було відвідати виставку, адже експозиція гарно підготовлена і презентована. Я побачив дійсно дуже цікаві речі, які належать до міжнародної австрійської культури. Приємно, що це побачать і мешканці Києва», – сказав Міхаель Хойпль.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути