chrome firefox opera safari iexplorer

Україна — у четвірці країн, які відступають від свободи слова

13 листопада 2012 о 17:09

Білорусь, Угорщина, Туреччина та Україна показують небезпечні приклади відступу від тем свободи ЗМІ у Європі.

Про це йдеться у заяві Міжнародного Інституту Преси (МІП), повідомляється на сайті Інституту масової інформації.

Зокрема, ці країни увійшли до «Європейського списку особливої уваги» («Europe Watch List»). Чотири країни є «країнами зосередження уваги» у цьому списку та розміщені на сайті МІП, який буде висвітлювати події по всьому континенту, що впливають на свободу медіа.

Список є поєднанням звітів від МІП, який захищає свободу преси в усьому світі, та їхнього партнера – Медіа-організації Південно-Східної Європи (SEEMO), яка опікується питаннями свободи преси у країнах Південно-Східної Європи.

Як зазначається у повідомленні, останні роки увага до моніторингів свободи преси була націлена на ті частини світу, де спостерігаються загрозливі прояви цензури і де журналістів регулярно ув'язнюють, нападають і вбивають. Проте і у Європі, де багато країн вже давно розглядаються як бастіони свободи висловлювання, побачили відступ у питаннях свободи ЗМІ.

У МІП наголосили, що ці чотири країни обрано не обов'язково тому, що вони найгірші чи є єдиними правопорушниками, а тому, що кожна з них показує символічні елементи зростаючої загрози свободі ЗМІ в Європі.

У зв`язку з цим у МІП наголосили, що в Україні спостерігалися як порушення свободи ЗМІ на шляху до парламентських виборів 28 жовтня 2012, так і розгляд парламентом пропозиції про повернення кримінальної відповідальності за наклеп. І хоча ці пропозиції були відкладені в минулому місяці, але спостерігачі побоюються, що тепер все може повернутися.

Незважаючи на покращення ситуації після Помаранчевої революції 2004 року, свобода ЗМІ в Україні зменшилась з обранням Президентом Віктора Януковича у 2010 році, плюс зросли економічний тиск на ЗМІ та переслідування незалежних засобів масової, підкреслюється у повідомленні.

Джерело: УНІАН
Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути