chrome firefox opera safari iexplorer

Україні загрожує масове безробіття

07 листопада 2012 о 14:19

Українські експерти застерігають, що суттєве падіння виробництва спровокує масові скорочення вже в новому році, тому що вітчизняні підприємці будуть змушені оптимізувати свої витрати.

Іншою причиною, що ускладнить життя підприємців та змусить звільняти персонал, на думку фахівців, стане майже повна відсутність кредитування банками реальних секторів економіки.

Так, наприклад, провідний експерт Центру Разумкова, колишній заступник міністра праці та соціальної політики Павло Розенко прогнозує, що показник безробіття зросте до 10-10,5% вже за підсумками першого кварталу 2013 року. ТСН.ua дізнався у економістів, чи справді масові скорочення чекають на українців у найближчий перспективі, або ж це роздмухування безпідставної паніки.

Песимістичний сценарій 

Показник безробіття, за прогнозом директора Інституту трансформації суспільства Олега Соскіна, наступного року може скласти 15%, що пов'язано із неминучим падінням окремих секторів економіки – металургії, хімічної промисловості тощо. «В Україні відбувається суттєве падіння промислового виробництва: на даний момент зафіксовано падіння на 10%, за рік воно може скласти 15%. Передусім це відіб'ється на металургії: скорочуватимуться працівники металургійних та гірничо-збагачувальних комбінатів. Також постраждає вугільна промисловість та все, що обслуговує металургію й обробку металів, а також машинобудування.

Причому під скорочення можуть потрапити не тільки ті, хто займається ручною працею, але й інженерно-технічний, менеджерський і офісний персонал», – розповів економіст. Складно буде уникнути удару торговельним фірмам, що реалізують металургійну продукцію всередині країни і за її межами, додав фахівець. Також, на думку Соскіна, тенденція скорочення персоналу торкнеться банківської сфери.

«В Україні відбувається потужний обвал фінансово-валютної сфери, неминуча девальвація гривні – все це однозначно відіб'ється на банках. Також через відтік іноземного капіталу (передусім італійського і грецького) з міжнародної банківської сфери з України піде низка банків, а, отже, скоротиться і кількість людей, зайнятих у банківській діяльності», – зауважив експерт.

Цілком імовірні негативні зрушення на автомобільному ринку, оскільки проблем із нафтопродуктами та бензином не уникнути. «Майже всі нафтопродукти в Україні імпортні, і якщо обвалиться гривня, виникнуть великі проблеми з обслуговуванням автотранспорту.

Швидше за все, відбудеться падіння продажу автівок, тому що це буде нонсенс, якщо за умов фінансово-економічного колапсу країни люди купуватимуть автомобілі – настільки нерозумного вкладення своїх коштів важко собі уявити», – зазначив економіст. Крім того, на думку Соскіна, цього разу ситуація ускладниться ще однією несприятливою обставиною – люди, що залишилися без роботи, не зможуть виїжджати за кордон. «Раніше ті, хто підпадав під скорочення через закриття підприємств, (багато з них – молодь, активні працездатні люди) будували своє майбутнє за кордоном (зараз близько 7 мільйонів осіб живе і працює поза межами України).

Але сьогодні майже немає куди виїжджати: Європа охоплена кризою, в Росії немає чого робити (там цілковите безправ'я та беззаконня), Білорусія – це взагалі якийсь відстійник. Хіба що Казахстан», – розповів експерт. Відповідно безробітні накопичуватимуться в Україні. При цьому у найскрутнішому становищі опиниться молодь, яку не хотітимуть брати працедавці без досвіду роботи, та люди передпенсійного віку, яких скорочуватимуть у першу чергу.

Оптимістичний сценарій 

А от генеральний директор Бюро економічних і соціальних технологій Валерій Гладкий вважає, що підстав для паніки щодо ймовірних масових скорочень персоналу немає, точніше вони не настільки суттєві, як лякають деякі експерти. «Окрім скорочення робітників, є й інші шляхи оптимізації витрат. Тому я б не пов'язував падіння виробництва із масовими скороченнями.

Так, дійсно, економіка уповільнюється під впливом негативних умов на зовнішніх ринках, але говорити про масштабні скорочення персоналу передчасно», – наголосив економіст. Те, що банки майже не кредитують економіку, на думку експерта, зовсім не є ознакою майбутніх обов'язкових звільнень працівників. Він не заперечує, що така поведінка банків спричиняє уповільнення ділової активності і створює проблеми для економіки.

«У зв'язку з цим, до речі, скорочення персоналу можуть торкнутися саме банківського сектору, якщо банки не змінять політику і не почнуть виконувати свою природну функцію – каналізувати заощадження в кредити», – зауважив Гладкий.

До того ж, економіст закликав не забувати, що «економіка – це живий організм». «Якщо десь відбувається уповільнення зростання, і з'являється надмірна пропозиція робочої сили, то в інших секторах може відбутися активізація діяльності та зростання попиту на робочу силу», – підсумував він.

Все залежить від влади 

Голова Комітету економістів України, кандидат економічних наук Андрій Новак не береться прогнозувати реальний рівень безробіття, який можна очікувати наступного року.

Тому що, на його думку, чимало залежатиме від того, чи отримає економіка фінансові стимули і вливання, і як вони будуть витрачатися. «Тобто все залежатиме від поведінки парламенту та уряду. Адже українська економіка надто залежить від політики. Тому прогнозувати щось в Україні на півроку наперед дуже важко: всі показники щомісяця змінюються в залежності від того, як влада використовує економічні інструменти», – зазначив економіст. Андрій Новак нагадав, що і сьогодні рівень безробіття в Україні є досить високим, проте Держкомстат подає дуже оптимістичні цифри.

«За даними Держкомстату, в Україні безробіття на рівні 2%, навіть менше, а за даними Міжнародної організації праці – близько 10%. Це суттєва різниця», – наголосив експерт.

Але підстави для великої кількості безробітних в Україні є, вважає Новак. Передусім цьому сприяє «деградація української економіки» та скорочення виробництва. «Коли відбувається скорочення виробництва (що вже фіксує і Держкомстат), кожен суб'єкт господарювання змушений скорочувати штат працівників, бо не в змозі його утримувати.

Адже скорочуються об'єми продажів продукції, і підприємець просто змушений проводити оптимізацію, щоб хоча б виходити в нуль, вже не кажучи про прибутковість. У таких умовах скорочення працівників – це природна економічна дія», – розповів фахівець. Найбільш масштабні скорочення Андрій Новак очікує у металургії та хімії, краща ситуація – в аграрному секторі. «Аграрний сектор в Україні багато років демонструє стабільне незначне зростання, так було навіть у кризові 2008—2009 роки. Тут, швидше за все, скорочень не буде. Якщо уряд не обмежуватиме і не квотуватиме наш продовольчий експорт, то аграрії можуть планувати своє майбутнє досить впевнено і не скорочувати своїх працівників», – зазначив він. Крім того, економіст зазначив, що, говорячи про ймовірні скорочення, слід зважати, що для працівників реальних секторів економіки ситуація набагато не сприятливіша, ніж для тих, хто працює в бюджетній сфері.

«З року в рік держава постійно збільшує витрати на утримання державних органів управління. Парадокс: економіка не розвивається, а держструктури збільшують витрати на своє утримання. Найбільш пріоритетними протягом останніх років є силові структури, Генеральна прокуратура, Служба безпеки України та Міністерство внутрішніх справ. В середньому за останні три роки витрати на їхнє утримання збільшилися понад 30%», – вважає Андрій Новак. Тому, за словами фахівця, в цій сфері не варто очікувати скорочень, навпаки, якщо залишатиметься чинний уряд, то можна очікувати, що у держбюджеті на 2013 рік збережеться ця тенденція.

Надія Майна

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути