chrome firefox opera safari iexplorer

Українці допоможуть оплатити борги Храму Гробу Господнього

08 листопада 2012 о 16:58

В УПЦ (МП) з тривогою сприйняли звістку засобів масової інформації, а також відповідальних осіб Єрусалимської Патріархії, що за певних обставин під загрозою припинення доступу віруючих опинилося найсвятіше для усього християнського світу місце – Храм Воскресіння Христового (Храм Гробу Господнього) та святині, що там знаходяться.

З огляду на це, Митрополит Володимир направив листа Патріарху Феофілу ІІІ з проханням прийняти від вірних Української Православної Церкви благодійну матеріальну допомогу. Про це інформує РІСУ з посиланням на офіційний сайт УПЦ (МП).

Як повідомлялося, міжнародним скандалом загрожує обернутися господарський конфлікт між Храмом Гробу Господнього в Єрусалимі та ізраїльською водопостачальною компанією «ха-Гіхон». На вимогу останньої заарештований банківський рахунок головної святині християнського світу. Причиною блокування стала величезна заборгованість за воду: «ха-Гіхон» вимагає заплатити 9 мільйонів шекелів ($ 2,4 млн). Це борг за останні 7 років плюс пеня.

Храмом розпоряджаються відразу 6 християнських конфесій, але основні права володіння та використання належать Патріархату Грецької Православної Церкви. Саме її рахунок і був заарештований судовими виконавцями на вимогу «ха-Гіхон».

Заковика в тому, що, за багатовіковою традицією, Храм не платить за воду. Грошей не брали ні влади Османської імперії, ні британська колоніальна адміністрація, ні Йорданія. У 1969 році мер Єрусалима Тедді Колек після переговорів із церковним керівництвом вирішив залишити все, як було. Але 15 років тому водне господарство Єрусалима перейшло в руки корпорації «ха-Гіхон». У 2004 році вона надіслала храму рахунок за воду на суму 3,7 млн шекелів. У храмі вирішили, що сталася якась помилка, і «ха-Гіхон» дійсно більше не нагадував про себе протягом восьми років. Тепер же комунальники запевняють, що закон — один для всіх і не розуміють, чому храм не платить.

Патріарх Феофіл III заявив, що Церква не має наміру відмовлятися від цієї історичної привілеї. Листи з проханням про допомогу він розіслав прем'єр-міністру і президенту Ізраїлю, президентам США, Росії, Кіпру та Греції. До конфлікту підключилися вже й дві інші конфесії – католицької та вірменської Церков. Вони кажуть, що готові навіть почати платити, але просять списати вже накопичився борг.

У компанії «ха-Гіхон», і правда, поки не зважилися подати в суд з вимогою перекрити воду, як це роблять із звичайними боржниками. Але і звільняти Храм від платежів не збираються.

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути