chrome firefox opera safari iexplorer

Українцям почали масово затримувати виплати зарплати

26 листопада 2012 о 09:30

Протягом останніх декількох місяців з усіх регіонів України дедалі частіше надходять повідомлення про те, що бюджетникам затримують виплати зарплат, що свідчить про бюджетну кризу у країні.

На думку фахівців, якщо так триватиме і далі, то вчителі, лікарі, соцпрацівники можуть зустріти Новий рік за порожнім столом. Причиною усіх бюджетних негараздів є його величезний дефіцит, який за офіційними даними складає 40 млрд грн, а за неофіційними — 80 млрд. Першими про затримки зарплати заговорили двірники, педагоги та лікарі із регіонів.

Їм зароблені гроші обіцяють видати у січні наступного року. Але про суми, які будуть виплачені, ніхто нічого не каже. Боргова епідемія охопила навіть столицю. Хоча в Києві, традиційно, бюджетне фінансування стабільніше, ніж в інших регіонах. У Києві бюджетна криза накрила в першу чергу лікарів, які і так отримують мізерні зарплати. В Асоціації міст України, куди стікаються дані з усіх місцевих рад, підрахували обсяги заборгованості перед бюджетниками. «Починаючи від Львова і закінчуючи Донецьком, на два місяці не вистачає три мільярді гривень — це тільки на заробітну плату бюджетникам», — розповіла Мирослав Пітцик, віце-президент Асоціації міст України. Зі свого боку у Держказначействі запевняють, що гроші для виплат бюджетникам перераховують вчасно. А проблеми, мовляв, тільки через недбальство місцевої влади.

«Замість того, щоб дотримуватися рекомендацій уряду про жорсткому режимі економного та раціонального використання бюджетних грошей, влада на місцях продовжує використовувати гроші на непершочергові потреби», — йдеться у листі Державної казначейської служби України. За словами експерта з питань соціальної політики центру імені Разумкова Павла Розенка, проблеми надалі тільки будуть загострюватись, а борги перед бюджетниками будуть тільки збільшуватись.

«За десять місяців був використання повний ресурс державного бюджету України. І це призвело до того, що в кінці року фактично в уряду немає реальних грошей, щоб виконати усі соціальні зобов'язання», — сказав він. Нагадаємо, 6 листопада Рада збільшила граничний дефіцит держбюджету з 31,1 млрд гривень до 38,8 млрд гривень, у тому числі граничний дефіцит загального фонду держбюджету з 27,2 млрд гривень до 34,9 млрд гривень.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути