chrome firefox opera safari iexplorer

Україну внесли до переліку країн, в яких є цензура

14 листопада 2012 о 10:30

Міжнародний інститут преси (МІП) вніс Україну до переліку країн, в яких є цензура, тиск на ЗМІ та проблеми зі свободою слова, йдеться у листі від організації, пише Коммерсантъ-Украина.

«У зазначених державах спостерігаються загрозливі прояви цензури, регулярні напади, вбивства і арешти журналістів... Незважаючи на поліпшення ситуації після „помаранчевої революції“ 2004 року, стан свободи слова погіршився після обрання президентом Віктора Януковича у 2010 році — зріс економічний тиск на ЗМІ і переслідування незалежних медіа», — наголошується в доповіді.

За даними організації, в такий список також увійшли Білорусь, Угорщина і Туреччина. Що стосується України, то для внесення в список показовими подіями стали внесення законопроекту про кримінальну відповідальність за наклеп та загальна ситуація у співпраці ЗМІ та влади.

Також експерти помітили, що в список потрапила Білорусь через пресинг на журналістів під час акцій протестів у 2010 році на виборах президента. «Журналісти регулярно стикалися з насильством і переслідуванням через критику уряду, особливо Олександра Лукашенка, а також висвітлення таких тем, як вибух на станції метро в Мінську в 2011 році», — зазначили в МІП.

Крім того, Туреччина опинилася в списку через велику кількість ув'язнених журналістів (близько ста осіб), а в Угорщині знайдені проблеми в законодавстві щодо ЗМІ.

Варто зазначити, що експерти з українських медіа здивовані такою оцінкою від інституту.

«Це не дуже адекватна оцінка — на відміну від Туреччини і Білорусі, у нас не заарештовують і не вбивають журналістів, а плюралізм думок все ж таки присутній. Західні спостерігачі бачать, що влада все більше намагається тиснути на пресу і швидше за все заздалегідь намагаються звернути увагу на існуючі та майбутні проблеми в цій сфері», — підкреслила директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар.

Як повідомлялося 24 жовтня, міжнародна організація Репортери без кордонів стурбована станом свободи інформації в Україні. Вони вважають, що ситуація зі свободою слова в Україні за останні півроку погіршилася.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути