chrome firefox opera safari iexplorer

«Укрзалізниця» вкрала систему продажу квитків в іншої компанії?

09 листопада 2012 о 10:11

Компанія «ІТ-СЕК Консалтинг» заявила, що «Укрзалізниця» має намір незаконно використовувати розроблену нею систему сканування QR-кодів під час продажу електронних квитків. Про це пише видання «Коммерсант-Украина».

«ІТ-СЕК Консалтинг», що надає послуги у сфері інформатизації, у відкритому листі до віце-прем'єра Бориса Колеснікова звинуватила залізничників у порушенні авторських прав. Як йдеться в документі, система продажу і контролю квитків, яку вони мають намір впровадити вже в кінці грудня, використовує запатентовані розробки компанії. Йдеться про систему зчитування QR-кодів (двовимірних штрих-кодів) під час продажу електронних проїзних документів. QR-код буде приходити на електронну пошту користувача, який купив квиток на сайті УЗ, а у вагоні буде достатньо показати код провіднику.

Технічний директор «ІТ-СЕК Консалтинг» Дмитро Аксьонов пояснив, що його компанія з березня вела переговори з УЗ про впровадження системи. «Однак вони вирішили впроваджувати все самостійно і тепер використовують наше рішення», — стверджує він.

У базі даних «Укрпатенту» зазначено, що Дмитро Аксьонов отримав патент на корисну модель «Спосіб кодування та розпізнавання неконфіденційної інформації за допомогою двомірного штрихового коду» в липні цього року. З його слів, з 2011 року система працює на сайті QRticket.in.ua, що займається продажем квитків на публічні заходи. Згідно з інформацією про патент, відмінність винаходу Аксьонова від інших систем полягає у використанні електронного цифрового підпису. У «ІТ-СЕК Консалтинг» мають намір захищати свої права в суді. «Як тільки УЗ запустить роботу системи, ми відразу ж подамо позов і доб'ємося заборони на її використання», підкреслив Аксьонов.

У свою чергу віце-прем'єр Борис Колесніков заявив, що не бачить різниці між системами сканування QR-кодів. «QR-коди були придумані ще в 1994 році японською компанією. А це не розробники, а діти лейтенанта Шмідта, що продають квитки в П'ятигорський провал», — заявив віце-прем'єр. З його слів, в міністерстві спокійно ставляться до можливих позовів. «Нехай подають до суду, ми не проти, — сказав Колесніков. — Якщо з'ясується, що їх права компанії дійсно порушили, співробітники „Укрзалізниці“, що відповідають за проект, понесуть покарання. Тільки навряд чи у компанії вийде щось довести».

Нагадаємо, нещодавно "Укрзалізниця" припинила продаж пасажирських квитків за допомогою системи WebMoney.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути