chrome firefox opera safari iexplorer

В Національній опері стартує проект, присвячений видатним солістам минулого

16 листопада 2012 о 12:23

Згадати артистів, які творили славу українського оперного мистецтва, вирішили в Національному театрі опери і балету імені Тараса Шевченка.

Видатних, геніальних і непересічних тут було настільки багато, що проект «Золоті сторінки Київської опери» обіцяє бути одним із найтриваліших в історії театру. Фотовиставка, вистава–посвята, ювілейна афіша тощо — так планують нагадувати сучасним опероманам про «митців, які склали славу театру в 50—90 роках минулого століття, але вже відійшли у вічність».

Перший у цьому списку — український бас Василь Іларіонович Пазич (1925—1997). Він виконав близько п’ятдесяти оперних партій, серед яких — Карась («Запорожець за Дунаєм»), Виборний («Наталка Полтавка»), Тур («Богдан Хмельницький»)... «Ви уявіть собі, на цій сцені співали Іван Паторжинський, Борис Гмиря, Андрій Кикоть, і серед цього сузір’я не загубився Василь Пазич», — не приховує свого захоплення директор Національної опери Петро Чуприна.

Працював він і з молодшим поколінням вокалістів, на виставці, яку облаштували у фойє театру, є світлини, де поряд з Пазичем Анатолій Солов’яненко, який був його партнером у виставах «Богема», «Травіата»... Пазич також знімався у фільмах Івана Кавалерiдзе, викладав...

Донька Василя Іларіоновича Наталя Калініна, яка є куратором проекту «Золоті сторінки Київської опери», розповіла, що виношувала цю ідею років десять. «Зараз наші молоді співаки їдуть вчитися за кордон, — говорить Наталя Василівна. — Але техніку та натхнення можна брати з нашого ж минулого, послухавши записи вітчизняних корифеїв оперного мистецтва. Цей проект допоможе також формувати культуру сприйняття і розуміння оперного мистецтва, якої зараз, на жаль, не вистачає».

Світлій пам’яті Василя Пазича присвятили оперу Дж. Россіні «Севільський цирульник», яку в театрі покажуть сьогодні. Цього ж вечора звучатиме і голос Пазича. В «Севільському цирульнику» зразка другої половини минулого століття Василь Іларіонович виконував партію Базиліо, нині у цій ролі — соліст Національної опери Сергій Магера.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути