chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні вперше видали однотомний академічний тлумачний «Словник української мови»

10 листопада 2012 о 09:31

До Дня української писемності та мови у Києві відбулася унікальна подія — у Національній парламентській бібліотеці презентували однотомний академічний тлумачний «Словник української мови», який є першим однотомним академічним тлумачним словником, виданим у незалежній Україні.

Про це пише газета «Голос України».

Його попередник — одинадцятитомний тлумачний словник — з’явився ще за радянських часів і вже не відповідає сучасним вимогам. Наприклад, у радянському виданні ви не дізнаєтеся, що таке летовище, світлина чи гвинтокрил.

Ці слова, які сьогодні можна почути у телепрограмах, прочитати у газетах, повернулися у мову з 30-х років. А ось пояснення від лексикографів, що ж це таке, довелося чекати довго. У новому словнику це зроблено уперше.

Прискіпливі шанувальники української мови можуть зауважити, що словників з новомодними словечками у нас хоч греблю гати. Це справді так. Проте щойно виданий словник є першим академічним. Над цим виданням роками працювали науковці, використовуючи багатомільйонну лексичну картотеку Інституту української мови НАН України. Його затвердила група найавторитетніших у країні мовознавців. Тож обрана для словника лексика відтепер є літературною.

З особливою гордістю один з укладачів видання Василь Німчук заявив: «Я радий, що цей словник укладений, а не украдений». Таким чином він натякнув на ганебну практику, коли заради наживи деякі видавництва «позичають» вже існуючі словники, щось до них додають і продають, як власні.

Водночас є у словника й недоліки. Передусім — це мізерний наклад в одну тисячу примірників. В Україні налічується близько 40 тисяч бібліотек, 20 тисяч загальноосвітніх закладів й півтисячі ВНЗ. Залишається лише уявити, скільки з них зможуть отримати це видання.

Фото golos.com.ua

Павло Мовчан (на знімку) пообіцяв, що «Просвіта», яка видала словник, наступного кварталу надрукує ще один наклад, а у планах — до Різдва зробити його електронний варіант. Проте, схоже, що коштів у товариства на ці проекти ще немає.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути