chrome firefox opera safari iexplorer

Вчені розгадали таємницю картини Леонардо «Мона Ліза»

29 листопада 2012 о 12:18

Ландшафт на картині Леонардо «Мона Ліза» виявився справжнім. Він підтверджує висунуту в 2011 році версію з новим трактуванням особистості моделі. Італійські дослідники встановили, що на знаменитій картині «Мона Ліза» Леонардо да Вінчі зобразив пейзаж з регіону Монтефельтро на північному сході Італії.

Як визначили геоморфолог з університету Урбіно Олівія Неші і художниця Розетта Борки, річки, озера і гори, зображені позаду портрета загадкової Джоконди, розташовані в області Марке (неподалік від Тоскани і Емілії-Романьї).

Територія цієї області є гористою місцевістю з річками. Як пише британська The Times, теорія про ландшафт підтверджує висунуту в 2011 році версію з новим трактуванням особистості моделі.

Після того, як Джорджо Вазарі опублікував в 1550 році біографію Леонардо, вважалося, що моделлю для художника послужила Ліза Герардіні, дружина торговця шовком з Флоренції Франческо дель Джокондоне.

Однак охоронець архіву Ватикану Роберто Дзаппері стверджує, що насправді Леонардо написав Пацифіку Брандані, заміжню даму, яка була коханкою засланого в герцогство Умбрийське (район Монтефельтро) Джуліано Медічі.

У книзі архіваріуса сказано, що Брандані померла незабаром після того, як народила герцогу незаконнонародженого сина, і незабаром Медічі замовив її портрет.

За словами Олівії Неші, вона не знала про книгу Дзаппері, проте його версія лише підтверджує її теорію про географічне розташування зображеної на портреті ландшафту.

Раніше в 1995 році викладач з Італії на ім'я Карло Старнацці (Carlo Starnazzi) припустив, що зображений над лівим плечем моделі міст знаходиться недалеко від міста Ареццо, розташованого в 60 кілометрах від Флоренції. За версією дослідника, це побудований римлянами міст через річку Арно відомий як Ponte a Buriano. Олівія Неші при цьому вважає, що Леонардо не мав потреби використовувати зображення моста в Аррецо в портреті флорентійки.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Новини культури

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути