chrome firefox opera safari iexplorer

З 1 січня 2013 року українці реєструватимуть нерухоме майно в нотаріусів

21 листопада 2012 о 14:10

Із 1 січня 2013 року українці реєструватимуть нерухоме майно в нотаріусів. Кабмін надав останнім статусу державних реєстраторів. В уряді кажуть, що нововведення полегшить життя громадян України. Проте експерти побоюються, що через нові правила ринок нерухомості тимчасово зупиниться.

При купівлі помешкання, для отримання документів, треба звертатися до Бюро технічної інвентаризації. Проте від Нового року необхідність у цьому відпаде. Адже такі питання українці вирішуватимуть віч-на-віч із нотаріусом. Останніх Кабмін наділив функціями державних реєстраторів на нерухоме майно. Тож потреба в БТІ зводиться до мінімуму, наголошуєІнна Завальна, перший заступник голови Державної реєстраційної служби України.

«Це зручно для самого громадянина: він приходить – і не йде до органів реєстрації. Приходить лише до нотаріуса. Не треба відвідувати орган з реєстрації речових прав, БТІ чи орган із земельних ресурсів», – каже Завальна.

Реєструвати права на землю та нерухомість буде єдина новостворена Державна реєстраційна служба. Представництво цього органу вже представляє півтисячі відділів по всій Україні. Завальна уточнює, що за відповідних знань нотаріуси теж займатимуться оформленням реєстрації.

Експерти сумніваються у готовності нотаріусів 

Водночас віце-президент Ліги експертів України Світлана Бовсуновська стверджує, що доки нові правила не приживуться серед громадян та управлінців, доти система гальмуватиме ринок нерухомості.

«Ми очікуємо на перший квартал 2013 року зупинення трансакцій на ринку нерухомості. Доки не визначиться чітке проходження цієї процедури. Точно можу стверджувати, що бюджет недоотримає коштів, кількість трансакцій скоротиться. Хто зараз перебуває на стадії підготовки угоди – намагається її укласти до кінця поточного року», – каже Бовсуновська.

Попри це, урядовці спростовують негативні прогнози експертів. Нотаріальні контори та органи реєстрації готові до роботи, стверджує перший заступник голови Державної реєстраційної служби України.

Україною вже розповсюджуються інформаційні плакати та буклети, де громадянам роз’яснюють нові правила реєстрації нерухомого майна. Крім того, ознайомитися з інформацією можна й на сайтах Міністерства юстиції та Державного реєстру.

Розділи: Суспільство

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути