chrome firefox opera safari iexplorer

74% киян висловились за заборону продажу спиртних напоїв у МАФах

26 грудня 2012 о 13:28

Згідно з даними соціологічного дослідження, яке у грудні в Києві провело «Українське демократичне коло», 74% киян підтримує ідею заборони продажу спиртних напоїв та пива у так званих малих архітектурних формах (МАФах).

Як відомо, ця проблема вже довгий час дискутується у суспільстві. Свого часу Київська міська рада навіть ухвалила відповідне рішення, однак, яке було опротестовано прокуратурою через те, що воно не передбачено чинним законодавством.

З огляду на це, Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко та народний депутат України Олександр Бригинець зареєстрували законопроект (реєстр.№ 1162), яким передбачається внесення змін до статті 15-3 Закону України “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів” (щодо обмеження продажу пива, алкогольних напоїв та тютюнових виробів).

У законопроекті, зокрема, пропонується законодавчо визначити право органів місцевого самоврядування запроваджувати обмеження місць продажу пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів. Народні депутати пропонують заборонити продаж цих товарів у дрібнороздрібній торговельній мережі, що розташована у радіусі 100 метрів від наявних земельних меж загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів, а також заборонити продаж пива, алкогольних та слабоалкогольних напоїв на території автозаправних станцій.

За словами автора законопроекту Миколи Томенка, Верховна Рада України має підтримати даний законопроект, адже сьогодні абсолютна більшість киян та жителів інших міст просто бояться виходити на вулицю у вечірній час.

«Сьогодні у нас існує дві проблеми. По-перше, в так званих МАФах, на відміну від великих супермаркетів, де дотримуються норм чинного законодавства, все-таки продають спиртні напої підліткам. По-друге, МАФи перетворилися, як кажуть прості люди, на своєрідні «гадюшники», де вечорами і в нічний час збирається соціально неблагонадійний контингент та влаштовує гулянки, які заважають відпочивати людям», – зауважив Микола Томенко.

Виходячи з цього, Голова Комітету висловив переконання, що даний законопроект буде ухвалено найближчим часом.

«Рідна країна»

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути