chrome firefox opera safari iexplorer

Франція починає святкувати 850-річчя Собору Паризької Богоматері

12 грудня 2012 о 09:34

Ювілейні заходи на честь 850-річчя всесвітньо відомого Собору Паризької Богоматері почнуться в середу і триватимуть майже рік — до 24 листопада 2013 року, повідомило радіо Ватикану.

Урочистості розпочнуться в середу ввечері месою, яку здійснить Архієпископ Паризький кардинал Андре Вен-Труа в присутності міністра внутрішніх справ Франції Мануеля Вальса, мера Парижа Бертрана Деланое й інших видатних політичних і громадських діячів.

До ювілею приурочено ряд релігійних і культурних ініціатив, підготовкою яких займається спільно паризька архиєпархія та влада французької столиці.

Архієпископ Парижа кардинал Андре Вен-Труа запропонував гостям столиці скористатися спеціальним «маршрутом паломника», підготовленим до ювілею кафедрального собору.

Слідуючи за маршрутом, який починається на кафедральній площі, паломники ознайомляться з маловідомими фактами про прилеглої до собору території.

За 850 років Собор Паризької Богоматері багаторазово оновлював свій інтер'єр. Зараз в ньому знаходиться найбільший у світі орган, який налічує 111 регістрів і близько 8 тисяч труб.

У храмі зберігається одна з найбільш шанованих християнських реліквій — терновий вінець Христа.

У рамках ювілейних урочистостей в січні пошта Франції випустить дві пам'ятні поштові марки, в лютому в соборі встановлять нові дзвони, які вперше зазвучать у переддень Вербної неділі, 23 березня майбутнього року.

Як повідомлялося раніше, французькі майстри вже відлили перший новий дзвін для Нотр-Дам де Парі. Зроблений зі сплаву міді та олова дзвін отримав назву «Габріель». Його висота становить 1,83 м.

Джерело: УНН
Розділи: Новини культури

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути