chrome firefox opera safari iexplorer

Коштів на науку в 2013 році вистачить лише на зарплати?

06 грудня 2012 о 11:30

На мітинг під стіни уряду й парламенту 6 грудня вийдуть представники науки. Вони заявляють: у проекті бюджету на 2013 рік, який вже ухвалила Верховна Рада, видатки на Національну академію наук є, як вони кажуть, катастрофічно низькими – їх ледь-ледь вистачить на виплату зарплат, повідомляє Радіо Свобода.

У профспілках НАНУ нагадують: ще у вересні керівництво уряду обіцяло на науку коштів майже на мільярд більше. Однак у Партії регіонів наголошують: проект бюджету, поданий урядом у Верховну Раду у вересні, змушені були переглядати – через нереалістичність деяких статей видатків.

Інститут проблем безпеки атомних електростанцій у 2012 році отримав фінансування у майже 36 мільйонів гривень. На наступний рік у проекті бюджету прописали 28 мільйонів. Співробітник інституту Євген Олійник називає майбутнє цього наукового закладу – за такого фінансування – катастрофічним. Каже, що 28 мільйонів не покриють навіть виплату зарплат. Про комунальні платежі мова навіть не йде.

«Небезпека знищення нашого інституту полягає в тому, що за тим процесом, що відбувається нині на майданчику ЧАЕС, необхідний постійний науковий нагляд. Як виявилося, радіоактивні елементи не лише поширюються у повітрі, але й розчиняються у воді. З Прип’яті все може прийти у Київ», – наголосив він.

На проблеми з фінансуванням Академії наук у квітні вказав ще її президент Борис Патон. Тоді він сказав, що хоч фонд зарплатні у 2011 році і вдалося зберегти на попередньому рівні, однак повністю зупинилися поповнення парку унікального наукового обладнання і будівництво наукових об’єктів.

Нині в Академії наук б’ють на сполох через проект бюджету, за яким Україна, вірогідно, житиме весь наступний рік. Голова профспілки НАНУ Анатолій Широков розповідає: незадовго до виборів науковцям в уряді пообіцяли, що фінансування буде на належному рівні (самі вони наполягають на сумі у майже 3,8 мільярда гривень). Однак у проекті бюджету, презентованому на початку грудня, прописано лише 2,59 мільярда.

«Я думаю, мої колеги добре знають, що означає такий бюджет. Ми навіть рахували: близько 8 тисяч науковців, інженерів, конструкторів треба викинути на вулицю. Або ж це означатиме, що на два місяці вся академія повинна буде закритися. 38 тисяч бюджетних людей не матимуть за що жити», – каже він.

Члени профспілки Національної академії наук 6 грудня вийдуть на мітинг під стіни Кабміну і Верховної Ради. Вони сподіваються, що деякі статті видатків усе-таки переглянуть. Інакше, кажуть, у 2013 році в Україні не буде науки.

Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути