chrome firefox opera safari iexplorer

Львівський «Горицвіт» став володарем «Всесвітнього Оскара Фольклору»

12 грудня 2012 о 10:42

Народний ансамбль танцю «Горицвіт» зі Львова став володарем «Всесвітнього Оскара Фольклору».

Вперше в історії України український фольклорний колектив відзначений такою високою міжнародною нагородою. Урочиста церемонія нещодавно відбулась у португальському місті Гімарайш, повідомляє Радіо Свобода.

Цього року Міжнародна фольклорна асоціація (IGF) з поміж 27 країн удостоїла статуетками Оскар 10 колективів, зокрема з Італії, Хорватії, Франції, Іспанії, Литви, Кіпру, Португалії, які попередньо вже мали міжнародне визнання. Серед лауреатів є і український народний ансамбль танцю «Горицвіт».

«Горицвіт» створили 37 років тому при Львівському медуніверситеті. 1991 року серед 44 держав він став переможцем фестивалю в Європі «Золоте кольє». Ансамбль здійснив гастролі у двадцяти державах світу. Засновник ансамблю, його незмінний керівник, народний артист України Зенон Колобич зауважив Радіо Свобода, що за кордоном «на біс» львів’ян глядачі викликають по кілька разів.

«Культура і фольклор – це відтворення нашої мови і немає прекраснішого, коли це виливається в успіх, коли це по-справжньому оцінюється. У нас в Україні дуже високий рівень виконавський, на відміну від Європи, а ось вже на костюми грошей не вистачає. Якщо ми не будемо виховувати в молоді патріотизм, який виявляється через культуру, то втратимо все», – каже керівник.

У 80-х стати учасником ансамблю вважалося дуже престижно. Тим часом сьогодні Зенону Колобичу доводиться переконувати молодь прийти у колектив. Дехто зголошується лише після перегляду відео. Згодом молоді люди зізнаються, що й гадки не мали про народний танець і його красу.

«Фольклорний Оскар» – визнання і престиж

«Горицвіт» частіше запрошують на гастролі за кордон, ніж в українські міста. Нині у репертуарі колективу 25 танців і ансамбль налічує 80 осіб, серед них студенти, лікарі, школярі. Солістка Ольга Вознюк п’ять років знаходить час на навчання і репетиції, що відбуваються чотири рази у тиждень. І вже не уявляє своє життя без танців, у кожен рух якого намагається внести життя.

«Ти просто запалюєшся бажанням вивчити танець. Дуже люблю український фольклор і мені подобається краса українського танцю, який базуються на класичному екзорсисі, з такою красою танцю. В ансамблі знаходиш друзів, репетиції, виступи дисциплінують, а ще є чимало поїздок», – розповіла учасниця колективу.

«Фольклорний Оскар» – визнання для колективу і водночас престиж держави у світі. Хоча на державному рівні аматорським народним колективам уваги приділяють обмаль. Художній керівник ансамблю Зенон Колобич, який входить у раду Міжнародної фольклорної асоціації, апелює сьогодні до місцевої влади, щоб наступного року у Львові провести урочисту церемонію нагородження «Оскаром Фольклору». А для цього має бути фінансова підтримка міжнародного заходу.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути