chrome firefox opera safari iexplorer

Менше українців читають тільки молдовани, — видавці

28 грудня 2012 о 09:35

Книговидавці б'ють на сполох: українці почали менше читати. За даними Асоціації видавців та розповсюджувачів книг, на покупку літератури ми витрачаємо в десятки разів менше, ніж в інших країнах — 2,9 євро (31 грн) на рік. Бережливі німці не шкодують і 119 євро, фіни — 105, корейці — 95, поляки — 32.

Менше нас читають лише молдовани (на 2,2 євро в рік).

Головною причиною того, чому українці не бажають купувати книги, президент асоціації Олександр Афонін називає відсутність держпідтримки і популяризації читання: «В Англії, Німеччині, Фінляндії такі програми працюють. Їх мета — навчити дітей не тільки читати, але й переказувати прочитане, а потім застосовувати отримані знання на практиці. Навіть в Палаті лордів її члени зобов'язані раз на рік публічно розповідати, що значить книга в їхньому житті. В Україні такої програми немає », — повідомляє Сегодня.

Втім, можливо, нас рано викреслювати зі списку найбільш читаючих націй. У столиці дійсно тепер не часто побачиш людину, що читає звичайну книгу, зате в метро і маршрутках всі поголовно з «рідерами» (електронні книги) і смартфонами — тобто читають ті ж книги з екранів.

«Е-книги у нас не залежуються, їх стабільно розкуповують останні кілька років», — підтвердили нам в одному з магазинів техніки.

«Я багато читаю — по книзі в тиждень в середньому. Тому купила рідер за 1000 грн — він окупився за три місяці. «Читалки» є майже у всіх моїх знайомих. Хоча деякі принципово купують тільки паперові книги — мовляв, з екрану читати не в кайф », — розповіла киянка Наталія.

У книгарнях відзначають, що книжкою року став еротичний роман «П'ятдесят відтінків сірого». 

«Зараз спостерігаємо бум на книги українською мовою. Особливо вони стали популярні після «закону про мову», — розповіли нам в одному зі столичних книжкових магазинів.

Також розбирають романи, за якими знімають фільми. Ось зараз чекаємо буму на «Анну Кареніну».

В іншому магазині нам розповіли, що популярні вже черговий рік книги-тренінги: «Тобто ті, які вчать бути успішними, щасливими або допомагають пережити, наприклад, розлучення».

Джерело: УНІАН
Розділи: Новини культури

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути