chrome firefox opera safari iexplorer

На Дніпропетровщині хочуть реконструювати Кодацьку фортецю

04 грудня 2012 о 08:53

На Дніпропетровщині реконструюють споруди Кодацької фортеці, збудованої поляками, яка у XVII столітті була опорним пунктом запорозького козацтва.

Про це повідомив голова обласної ради Євген Удод на засіданні Ради отаманів України у Дніпропетровську, де зібрались лідери понад 30 всеукраїнських та міжнародних козацьких організацій, інформує Радіо Свобода. 

За його словами, цей масштабний проект розробили, щоб «не тільки зберегти історію, а зробити її цікавою і важливою для прийдешніх поколінь».

За розрахунками обласної влади, проект має підтримати польська сторона.

Нещодавно у Дніпропетровську генеральний консул Польщі у Харкові Ян Ґранат заявляв, що розглядає таку реконструкцію як можливість розвивати туризм.

Орієнтовна вартість проекту не розголошується.

Мова про реконструкцію старовинної Кодацької фортеці на Дніпропетровщині йде вже кілька років. Поки у Старих Кодаках, на місці зруйнованої Кодацької фортеці, просто неба проводять козацькі фестивалі та інші заходи.

Кодацька фортеця, або Кодак – фортеця на правому березі Дніпра, за 10 кілометрів від Дніпропетровська, збудована польським урядом у липні 1635 року, щоб ізолювати Запоріжжя і Дон від України і перешкодити втечі селян на Запорозьку Січ, була зруйнована козаками під проводом Богдана Хмельницького.

Розділи: Суспільство

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути