chrome firefox opera safari iexplorer

На Кіровоградщині влада силоміць перевела парафію Київського патріархату в Московський

13 грудня 2012 о 12:17

Як офіційно заявляє Кіровоградська єпархія УПЦ Київського патріархату, цими днями стався безпрецедентний випадок. Обласна державна адміністрація своїм розпорядженням перевела релігійну громаду в іншу юрисдикцію без відома самої громади, її настоятеля та правлячого архієрея.

«Україна молода» дізналася, що всі маніпуляції відбулися навколо багатостраждальної парафії Рівноапостольного князя Володимира УПЦ КП в смт. Новоархангельськ. Тепер вона, сама цього не знаючи та не бажаючи, за рішенням місцевих чиновників опинилася в Московському патріархаті. Про це стало відомо з розпорядження №729­р голови Кіровоградської ОДА Ларіна С. М. від 30 листопада 2012 року.

За словами єпископа УПЦ КП Євстратія (Зорі), така складна ситуація сталася з наступних причин. «Цей храм свого часу допомагав будувати «регіонал» Володимир Демішкан. Скоріше за все, через нього Московський патріархат вплинув на рішення облради. До того ж раніше цей храм відносився до УПЦ МП, але громада прийняла рішення приєднатися до нашої церкви», — розповів єпископ «УМ». Тепер, за словами владики Євстратія, вони будуть відстоювати свої права кількома шляхами. «По­перше, використаємо юридичні можливості. Оскаржимо рішення в суді, — каже пан Євстратій. — Далі будемо привертати увагу широкої громадськості. І найголовніше — проситимемо допомоги у патріотичних людей, бо вже лунають сигнали про можливість силового захоплення храму».

Згідно з заявою Кіровоградської єпархії, історія бере початок у червні 2012 року. Окремі представники місцевої влади та духовенства УПЦ (МП) вирішили через тиск на настоятеля громади протоієрея Іллю Совича перевести парафію у Московський патріархат, а саму громаду поставити перед фактом. Після рішучої відмови настоятеля, «ініціативна група», не проводячи парафіяльні (загальні) збори та без підпису настоятеля, подала нібито від імені релігійної громади документи в ОДА про перехід у МП. Як не дивно, такі липові папери було прийнято до розгляду.

Аби виправити ситуацію, до голови Кіровоградської ОДА з листом звернувся керуючий Кіровоградською єпархією єпископ Марк (Левків), інформуючи про конфліктну ситуацію та застерігаючи від незаконних дій. Під час особистої зустрічі з «губернатором» владиці Марку було повідомлено про створення робочої групи і запевнено у всебічному та справедливому вирішенні питання. У свою чергу, настоятель Сович скликав парафіяльні збори, на яких прийняли статут у новій редакції та обговорили ситуацію, що склалася, а всі необхідні документи для реєстрації статуту в новій редакції було подано в обласну адміністрацію.

Але нічого не подіяло на місцевих чиновників. Навіть звернення до Президента України, яке надіслав єпископ Марк, після того як у листопаді громаду повідомили про наявність підстав для відмови у реєстрації статуту в новій редакції. Цим вони підтвердили побоювання вірних Київського патріархату про можливість рейдерського захоплення храму. І допомогла в цьому, на жаль, місцева влада, яка тільки 5 грудня повідомила про своє рішення єпископу Марку. Хоча до цього, коли весь тиждень розпорядження трималося в таємниці, чиновники ревно запевняли про «неупередженість» та «справедливі рішення».

Наразі громада звернулася з позовом до Кіровоградського окружного адміністративного суду щодо оскарження дій та розпоряджень чиновників ОДА. Також було висунуто вимогу до вищого керівництва держави і правоохоронних органiв втрутитися у ситуацію, аби дати відповідну правову оцінку діям «губернатора» Ларіна та його команди.

«У 2010 році була подібна ситуація на Київщині, — пригадує єпископ Євстратій. — Тоді все село стало на захист рідної віри й, незважаючи на міліцію, привезених молодиків Московського патріархату та їхніх священиків, люди відстояли свої права. Тому пам’ятайте, що навіть звичайні парафіяни можуть зробити багато. А якщо у вас немає можливості фізично допомогти, то хоча б помоліться, тому що Бог — це найвища сила в нашому світі».

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути