chrome firefox opera safari iexplorer

Національний книжковий фонд на межі знищення

27 грудня 2012 о 11:23

Національний книжковий фонд Книжкової палати України ім. Івана Федорова знаходиться на межі знищення. Через те, що влада не виділила гроші на закінчення робіт із заміни системи кондиціонування температура у книгосховищі опустилася до недопустимої для збереження книжок позначки: — 2º С.

Про це повідомила прес-служба народного депутата України (фракція «Батьківщина») Олександра Бригинця.

У Держбюджеті на 2012 рік на проведення робіт із зміни кондиційного устаткування були виділені кошти у сумі близько 7 млн. грн. Роботи проводились поетапно: виконавець робіт демонтував стару кондиційну систему та почав установку нової. Проте фінансування припинилося і роботи теж. Тому книжкові фонди національного надбання знаходяться в приміщеннях при температурі -2 º С, що нищить книжки.

«Я обурений тим, як бездумно влада нищить надбання культурної спадщини. Адже якщо книги зберігають при такій температурі, зрозуміло, що вони зіпсуються і відновити їх буде не можливо», — зазначив О. Бригинець.

Депутат розповів, що Книжковій палаті виплатили кошти в сумі 4 млн. грн., інші гроші — майже 3 млн. – досі не перераховані на рахунок установи.

«З яких причин припинилося фінансування робіт, не зрозуміло. Якщо кошти бюджетом передбачені, то роботи мають бути профінансовані, особливо враховуючи небезпеку для книжкового фонду», — заявив О.Бригинець.

Депутат звернувся до Прем’єр-міністра М. Азарова з вимогою терміново виділити кошти, передбачені на фінансування робіт по заміні кондиційного устаткування у Книжковій палаті України імені Івана Федорова, поки книжки ще можна врятувати.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути