chrome firefox opera safari iexplorer

Росіяни вважають Україну ненадійною

04 грудня 2012 о 16:43

Про це свідчать соціологічне опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦДГД), результати якого має у своєму розпорядженні УНІАН. Так, відповідаючи на питання, яка з країн СНД є найнадійнішим партнером РФ на міжнародній арені, лише 17% респондентів вказали Україну.

Разом з тим найбільш надійними партнерами Росії на міжнародній арені, на думку опитаних, є країни Митного союзу — Білорусь (46%) і Казахстан (38%). Наголошується, що росіяни традиційно вже впродовж останніх п'яти років проведення аналогічних досліджень називають ці дві країни найнадійнішими партнерами Росії в СНД. Решта країн з помітним відривом відстають у рейтингу довіри: Вірменія одержала 5%, Киргизія і Азербайджан по 4%, Узбекистан — 3%, Молдова, Туркменія і Таджикистан — по 2%. Найменш надійним партнером на пострадянському просторі росіяни вважають Грузію — з 1%. Вагалися з відповіддю 28%. Аналогічно росіяни оцінюють і керівників країн СНД: найбільшою довірою користуються Президент Білорусі Олександр Лукашенко і Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв (34% і 31% відповідно).

Далі з великим відривом від них ідуть Президенти України — Віктор Янукович (12%), Азербайджану — Ільхам Алієв (5%), Вірменії — Серж Саргсян і Киргизії — Алмазбек Атамбаєв (по 3%), Узбекистану — Іслам Карімов, Туркменії — Гурбангули Бердимухамедов і Таджикистану — Емомалі Рахмон (по 2%). Найменший рейтинг довіри у Президентів Молдови і Грузії — Ніколае Тімофті і Михаїла Саакашвілі — їм довіряють лише по 1% росіян.

Вагалися з відповіддю 38%. Також Білорусь і Казахстан лідирують у рейтингу країн СНД, що є, на думку опитаних, найстабільнішими і найуспішнішими: їх називають 45% і 33% опитаних відповідно. На третьому місці — Україна (19% респондентів). Далі йдуть Вірменія (7%), Азербайджан (6%), Грузія (5%), Туркменія (4%), Киргизія, Молдова, Узбекистан (по 3%). Таджикистан (1%).

Вагалися з відповіддю 29%. Білорусь і Казахстан росіяни також називають серед країн, де найуспішніше відбувається модернізація: їх називають 30% і 23% відповідно. Україна — на третьому місці з 14%. Решта країн СНД за даним критерієм набрала не більше 5%. Вагалися з відповіддю 46%.

Всеросійське опитування ВЦДГД проведено 24-25 листопада 2012 року. Було опитано 1600 осіб у 138 населених пунктах у 46 областях, краях і республіках Росії. Статистична похибка не перевищує 3,4%.

Джерело: Уніан
Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути