chrome firefox opera safari iexplorer

Сіль на дорогах роз'їдає автомобілі, взуття та труїть людей і собак

28 грудня 2012 о 09:24

Сіль на дорогах-ковзанках перетворюється на справжню отруту для пішоходів, тварин та псує автомобілі, йдеться в сюжеті ТСН. 

Щорічну проблему сольових посипань вже давно вирішили у Європі, де їх замінили безпечнішими сумішами.

Сіль, яка з'являється на дорогах столиці переважно вночі, роз'їдає кригу навіть при морозах. Якщо мінус сильний, на допомогу приходять пісок та реагенти. На часі чоботарі завалені роботою.

Майcтер на ім'я Грант розповів, що сіль наносить неабияку шкоду і взуттю: «Сіль є сіль. І клей роз'їдає, і шкіру, і підошву».

А на столичних СТО майстри замість капота все частіше заглядають під машину. Метал просто не витримує агресивної суміші. «Гострий предмет стукнув по днищу кузова, а солі, які роз'їдають кузов, довели, що дірка була наскрізна. Я не думав, що маленька тріщина, призведе до таких наслідків», — поскаржився власник позашляховика.

Сіль нещадна до всього: кузов, фарба, гумові деталі. Вона начебто підвищує безпеку на дорозі, але водночас б'є по гаманцю.

Та найбільше від випарів небезпечних реагентів страждають тварини, зокрема собаки. Собаки — перші потенційні жертви випарів небезпечних реагентів.

«Випаровування натрію хлориду викликають респіраторні захворювання як у тварин, так і у людей. Але у собак це особливо часто — вони нижче знаходяться до землі», — пояснив ветеринар.

За день-два у ветклініках стоятимуть черги із застуджених чотирилапих. До того ж, можуть з'явитися дерматит та висипка між пальцями та на шкірі. Тому після прогулянки ветлікарі радять ретельно митися.

У автомайстрів схожа порада – частіше заїжджати на мийку.

У Європі сіль майже не використовують. Скандинави трамбують сніг і додають дрібний гравій. Німці посипають хлористим магнієм.

Українці від соління не відмовляються, бо це найдешевший спосіб для комунальників. Проте сіль — це тиха зброя, яка вбиває родючість ґрунтів і навесні збільшує кількість українців-алергіків.

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути