chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні минає 100 років від дня народження Андрія Сови

30 грудня 2012 о 11:41

Сьогодні минає 100 років від дня народження актора, гумориста, майстра художнього слова заслуженого артиста УРСР Андрія Сови.

Він народився 30 грудня 1912 року в Одесі. Після школи закінчив Одеське морехідне училище(1930) і був зарахований мотористом I класу на торгове судно «Цюрупа». Плавав в Італію, Іспанію, Грецію, Єгипет, Францію. У 1938 році закінчив акторське відділення Одеського театрального училища. У кіно з 1937 року, знявся у десятках кінострічок. Серед найвідоміших фільмів за участю актора — «Стара фортеця», «У далекому плаванні», «Максимко», «Таємничий острів»," Два бійці", «Королева бензоколонки».

У 1951 році був прийнятий в Київську обласну філармонію, в 1959 році — в «Укрконцерт». За своє життя Сова дав понад 10 тисяч концертів. Йому аплодували як найпрестижніші зали країни, так і невеличкі сцени у найвіддаленіших куточках Радянського Союзу. Були також виступи в Польщі, Німеччині, Чехословаччині, Америці, Франції, Канаді.

Андрій Сова мав талант перевтілення у персонажів, майстерно зображених у сатиричних і гумористичних творах Остапа Вишні, Степана Олійника, Павла Глазового, Олександра Ковіньки, Євгена Кравченка та ін. В його виконанні талановито звучали також поетичні та прозові твори Т.Г.Шевченка, О.С.Пушкіна, О.П.Довженка, В.Сосюри.

Помер Андрій Сова 11 грудня 1994 року, похований на Байківському кладовищі.

В Одесі, починаючи з 2000 року, щовересня проводиться Всеукраїнський конкурс виконавців і авторів гумору та сатири, естрадного та фольклорного мистецтва імені Андрія Сови.

Джерело: Укрінформ
Розділи: Видатні постаті

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути