chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні — початок зимового сонцестояння

21 грудня 2012 о 09:54

Сьогодні, 21 грудня, о 13:11 за київським часом, — початок зимового сонцестояння, передає УНН.

Зимове сонцестояння – це просто «явище», — коли два небесні тіла містяться на певній відстані одне від одного.

Під час зимового сонцестояння в північній півкулі Землі Сонце найменший час залишається над горизонтом, займаючи найнижчу позицію над обрієм. У моменти сонцестоянь Сонце у своєму видимому русі по екліптиці найбільше віддаляється від небесного екватору і досягає найбільшого схилення, північного або південного.

21 і 22 грудня – найкоротші дні в році, а ніч з 21 на 22 — найдовша.

У такому положенні сонячний диск затримається впродовж трьох днів (звідки й походить власне назва “сонцестояння”) — і вже, починаючи з неділі, почне поступово підніматися над горизонтом, — його “небесний шлях” збільшуватиметься, а світовий день почне прибувати — Сонце повертає на весну, дні збільшуються, Сонце вступає в знак Козерога, починається астрономічна зима.

Цей період вважається початком астрономічної зими і зміною зодіакального сузір'я — Сонце вступає до знаку Козерога і повертає на весну.

Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути