chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні В'ячеславу Чорноволу виповнилося б 75 років

24 грудня 2012 о 09:50

Сьогодні виповнюється 75 років від дня народження В'ячеслава Максимовича Чорновола — літературного критика, публіциста, діяча руху опору проти русифікації та національної дискримінації українського народу; Героя України (2000, посмертно).

Народився він 24 грудня 1937 року в селі Ерки, Черкаська область. Навчання почав відразу ж з 2 класу і після школи у 1955 році вступив до Київського державного університету ім. Тараса Шевченко. На другому курсі змінив філологічний факультет на журналістику. У 1964 році захистив кандидатську дисертацію.

В'ячеслав Чорновіл у першу чергу, був політичним діячем, який боровся за свою справу. Він був радянським дисидентом і яскравим журналістом, статті якого довгий час забороняли. Саме він був засновником  Народного руху України.

Почалося все з того, що через  молодість  та бажання вільно висловлювати свої політичні погляди, його почали переслідувати. Тому в 1958 році він виїжджає у Жданов. Тоді вже він почав писати статті.

З 1960 року працював на телебаченні у Львові, а через 3 роки поїхав до Вишгорода, де працював на будівництві Київської ГЕС. 4 вересня 1965 Чорновіл, Стус і Дзюба відкрито виступають проти арешту української антирадянської інтелігенції. І в 1967 році Чорновола вперше заарештовують, 6 років у колонії суворого режиму за книгу «Лихо з розуму», де він критикує шістдесятників.

У 1969 році його достроково звільняють. У 1970 році він починає підпільне видавництво журналу «Український вісник», який розсекречують через 2 роки і знов його заарештовують.

Вийшовши з в'язниці в 1978 році, Чорновіл вступив в Українську Гельсінкську групу. У 1980 році його ще раз арештовують на 3 роки, а випустивши, не дозволили повертатися в Україну до 1985 року. Після цього починається політична стезя — 10 вересня 1989 рік — створення Чорноволом «Народного Руху України за Перебудову» (пізніше Народний рух України, НРУ).

Чорновіл від цієї партії тричі ставав народним депутатом (у 1990, 1994, 1998 роках) і проходив у Верховну Раду України, займаючи різні посади в Комітетах. Також в 1991 році його обрали Гетьманом Українського Козацтва. А на перших президентських виборах, він зайняв друге місце.

У 1995 році В'ячеслав Чорновіл став членом української делегації в Парламентській Ассамблеї Ради Європи (ПАРЄ).

Загинув політик в автокатастрофі 25 березня 1999 року (його автомобіль зіткнувся з КАМАЗом на автостраді, але ще досі триває розслідування у кримінальній справі за фактом смерті колишнього лідера Народного руху України. За ці 13 років ідеї Чорновола не знецінилися, а набули гострої актуальності...

Враховуючи заслуги Вячеслава Максимовича Чорновола перед Україною, вагомий особистий внесок у здобуття незалежності України, її розбудову як демократичної, правової держави, багаторічну самовіддану працю задля Українського народу, Верховна Рада України 21 березня 2012 року ухвалила постанову «Про відзначення 75-річчя з дня народження Героя України Вячеслава Чорновола».

Цією постановою  передбачається:

1. Урочисто відзначити на державному рівні 75-річчя з дня народження Героя України Вячеслава Максимовича Чорновола.

2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:

утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо відзначення 75-річчя з дня народження Героя України Вячеслава Максимовича Чорновола та вшанування його пам'яті із залученням до складу організаційного комітету представників громадських організацій;

після утворення організаційного комітету розробити і затвердити план заходів щодо відзначення на державному рівні 75-річчя з дня народження Вячеслава Максимовича Чорновола, враховуючи у ньому пропозиції громадських організацій, вирішити питання щодо фінансового та матеріально-технічного забезпечення цих заходів;

забезпечити фінансування ремонтно-реставраційних робіт приміщення Музею шістдесятництва за адресою: м. Київ, вул. Гончара, 33-А;

сприяти виданню праць Вячеслава Чорновола, у тому числі завершенню видання творів у десяти томах;

надати допомогу Черкаській обласній державній адміністрації у добудові меморіального музею-садиби В. М. Чорновола у селі Вільховець Звенигородського району Черкаської області;

провести у грудні 2012 року в місті Києві науково-практичну конференцію «Роль Вячеслава Чорновола у відновленні незалежності України та становленні української державності», а також тематичні конференції, «круглі столи», присвячені життю та діяльності Вячеслава Чорновола, в областях України.

3. Рекомендувати Державному комітету телебачення і радіомовлення України організувати тематичні теле- і радіопередачі, присвячені життю, журналістській і політичній діяльності Вячеслава Чорновола, та забезпечити висвітлення в засобах масової інформації заходів, що проводитимуться у зв'язку з відзначенням 75-річчя з дня його народження.

4. Рекомендувати Національному банку України виготовити і ввести в обіг ювілейну монету, присвячену 75-річчю з дня народження Вячеслава Чорновола.

5. Запропонувати Українському державному підприємству поштового зв'язку «Укрпошта» видати серію поштових марок та здійснити спецпогашення конвертів з портретом Вячеслава Максимовича Чорновола.

6. Рекомендувати Київській міській державній адміністрації встановити пам'ятну дошку Герою України Вячеславу Чорноволу на будівлі за адресою: м. Київ, вул. Гончара, 33, де працював Вячеслав Чорновіл.

7. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності.

8. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

«Рідна країна»

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути