chrome firefox opera safari iexplorer

Студенти розкритикували новий законопроект про вищу освіту

29 грудня 2012 о 17:48

Як заявив у переданому УНІАН коментарі координатор громадської ініціативи «Студентський захист» Андрій Черних, «народні депутати – автори нової редакції законопроекту про вищу освіту пропонують повернути вступні іспити».

«Відповідно до законопроекту вноситься поняття балу вищого навчального закладу — складова конкурсного бала вступника до вищого навчального закладу, яка визначається вищим навчальним закладом відповідно до Умов прийому на навчання до вищих навчальних закладів і конкурсного балу — підсумкова сума балів вступника до вищого навчального закладу, до якої входять результати зовнішнього незалежного оцінювання його знань, умінь, навичок, здібностей з конкурсних предметів, творчих конкурсів, фахових екзаменів та інші показники, передбачені Умовами прийому на навчання до вищих навчальних закладів», — підкреслює А.Черних. Відповідно до законопроекту, громадяни України мають право безоплатно здобувати вищу освіту в державних і комунальних вищих навчальних закладах на конкурсній основі відповідно до стандартів вищої освіти.

Реалізації статті в такому формулюванні може призвести до того, що деякі громадяни можуть отримувати і другий і третій раз безкоштовні освіту, а і інші – жодного. Це є порушення норм Конституції України, вважають в «Студентському захисті». «Абсолютно невиправдним є включення до переліку причин відрахування — порушення статуту, правил внутрішнього розпорядку вищого навчального закладу, так як під таке визначення можна дуже легко «відрахувати небажаного» студента», — зазначає А.Черних.

Відповідно до законопроекту, мова (мови) навчання у вищих навчальних закладах України визначається відповідно до Конституції України та законодавства про мови. В схваленому урядом законопроекті, мовою викладання у вищих навчальних закладах є державна мова. «Незрозуміло чому, данні про державний документ про вищу освіту випускників вищих військових навчальних закладів, вищих навчальних закладів з особливими умовами навчання не будуть заноситись до Єдиної державної електронної бази з питань освіти. Це може призвести до значної кількості підроблених документів про вищу освіту і більше того, ці особи будуть мати доступ до владних повноважень, не виключна можливість появи осіб з підробленими дипломами у правоохоронних органах», — звертає увагу А.Черних.

Відповідно до норм Регламенту Верховної Ради України, альтернативний законопроект може бути внесений не пізніш як у 14-денний строк після дня надання народним депутатам першого законопроекту з відповідного питання. «Переконаний, що ініціатива народних депутатів України пришвидшить подання до парламенту урядового законопроекту про вищу освіту, робота над яким велась більше року», — зазначив координатор громадської ініціативи «Студентський захист».

Як повідомляв УНІАН, народні депутати України Сергій Ківалов, Григорій Калетнік та Микола Сорока (всі з фракції Партії регіонів) внесли на розгляд Верховної Ради проект Закону України «Про вищу освіту» (нова редакція).

У пояснювальній записці, яка доступна для читання, сказано, що Закон України «Про вищу освіту», прийнятий у 2002 році, “не в повній мірі відповідає завданням щодо реформування національної системи вищої освіти відповідно до європейських вимог та потреб розвитку суспільства”.

Розділи: Новини освіти

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути