chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві відкрилася виставка історичних карт України XVI-XX ст.

21 грудня 2012 о 19:05

Сьогодні, 21 грудня, у Києві у Музеї книги і друкарства України відкрилася виставка «Україна на історичних мапах XVI-XX ст...», де представлені понад 80 карт та картографічних видань від середини XVI століття і до нашого часу з шести українських державних та приватних колекцій – Музею книги і друкарства України, Національного музею ім. Андрея Шептицького у Львові, Фундації ім. Ольжича (м. Київ), громадської організації «Фонд «Український стародрук», Вільної Української бібліотеки Володимира Ніколіна.

Про це повідомляє прес-служба Всеукраїнської асоціації музеїв.

На виставці представлені стародавні карти із зображенням українських земель від середини XVI ст. до кінця XVIII ст. знаних картографів минулого: Клавдія Птолемея, Герарда Меркатора, Себастьяна Мюнстера, Йодока Гондія, Віллема Блау, Джованні Антоніо Маджіні, Йогана Гонтера, Гійома Л. Де Боплана, Томаша Маковського, Ріцці Дзанноні, Матеуса Зойтера, Тобіаса Лоттера.

Зображення території України на стародавніх картах відповідало тогочасним уявленням західноєвропейських картографів про наш край. Загадковим і до сьогодні є показ на окремих картах неіснуючих Амадоцьких гір і Амадоцького озера.

Заслуговують на особливу увагу й картографічні видання та карти видатних українських картографів Веніаміна Кордта, Степана Рудницького, Володимира Кубійовича, Богдана Кордана, Ярослава Дашкевича, Ростислава Сосса.

Кожна карта визначає один момент у часі. Це є своєрідний виклик для історика – віднайти і пояснити кожну карту в рамках її точного історичного змісту, а для всіх відвідувачів ще одна прекрасна нагода доторкнутись до нашого минулого.

Джерело: ZIK
Розділи: Новини культури