chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві вшанували пам’ять В’ячеслава Чорновола

24 грудня 2012 о 12:42

Сьогодні, видатному громадському та політичному діячеві, одному із засновників Народного Руху України В’ячеславові Чорноволу виповнилося б 75 років. На знак вшанування пам’яті «батька української демократії» у столиці відбулися урочисті заходи. Про це УННповідомили у прес-службі КМДА.

У заході взяли участь голова КМДА Олександр Попов, заступник Київського міського голови – секретарь Київради Галина Герега, народні депутати, громадські активісти та небайдужі кияни. Вони поклали квіти до пам’ятника В’ячеславові Чорноволу у сквері на розі вулиці Михайла Грушевського та Музейного провулку та вшанували видатного діяча хвилиною мовчання.

«В’ячеслав Чорновіл – це людина-символ епохи, справжній герой. Мені пощастило знати його особисто ще з 1994 року, після перших демократичних виборів до місцевих рад, які відбулися в Україні. Він уже тоді був для нас легендою. Саме В’ячеслав Чорновіл є зразком справжнього патріотизму, зразком того, як потрібно служити Україні, бути її гідним сином», – зазначив Олександр Попов.

Нагадаємо, В’ячеслав Максимович Чорновіл народився 24 грудня 1937 року у селищі Єрки Черкаської області. Відомий як видатний літературний критик, публіцист, діяч руху опору проти русифікації та національної дискримінації українського народу; Герой України (2000 року, посмертно). Кілька разів ув’язнений за «антирадянську пропаганду» (1967—1969 рр., 1972—1979 рр., 1980—1988 рр.). Перебував у мордовських таборах суворого режиму і на засланні.

Один із ініціаторів створення Української гельсінської спілки. Загинув 25 березня 1999 році в автокатастрофі.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути