chrome firefox opera safari iexplorer

У Лаврі експонують авторські різдвяні лялькові композиції

21 грудня 2012 о 10:18

У Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику діє виставка авторських різдвяних лялькових композицій та театральних костюмів до тематичних вистав «УКРАЇНСЬКЕ РІЗДВО В ЛАВРІ».

Про це «Рідній країні» повідомили у прес-службі заповідника.

В унікальній експозиції представлені понад 100 авторських ляльок у національному святковому вбранні з різдвяною атрибутикою, які представляють усі регіони України.

Виставку авторських лялькових композицій під загальною назвою «Українське Різдво» було створено протягом 2006 -2012 років заслуженими діячами мистецтв України Лунь Даниїлою Петрівною та Лунем Романом Остаповичем. 

Самі автори запевняють – різдвяний дух композицій, відповідні інтер’єри, побутові речі і атрибути допоможуть і вітчизняному, й іноземному глядачеві відчути і зрозуміти українські традиційні обряди, побачити багатство і різноманітність регіонів України і в той же час єдність українців у своїх традиціях святкування Різдва.

Щорічно вони експонувались у Різдвяний час переважно у США, де мали неабияку популярність.

В усіх Різдвяних композиціях автентичні костюми у деталях відображають не тільки належність до певних регіонів України але й спектр духовних традицій, певні звичаї і обряди.

Авторами вивчені і враховані відмінності між одягом для дорослих і дітей, використані різноманітні символи – вінки, стрічки, різноманітні прикраси, зачіски, регіональні відмінності одягу.

Всі лялькові композиції захищені авторськими правами.

Виставка працюватиме до 28 лютого 2013 року за адресою: м. Київ, вул. Лаврська, 9, Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, корпус №25.

«Рідна країна»

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути