chrome firefox opera safari iexplorer

Україна може втратити унікальні рукописи та раритети визначних українців

27 грудня 2012 о 11:02

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Микола Томенко, Голова Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності В’ячеслав Кириленко та Голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Лілія Гриневич звернулись до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова, Голови КМДА Олександра Попова та Голови Державної архівної служби України Ольги Гінзбург стосовно ситуації зі збереженням найцінніших раритетних рукописів визначних українців.

Як повідомили ініціаторам цього звернення діячі культури, письменники та науковці, в Україні склалася катастрофічна ситуація зі станом збереження найвидатніших книг, зокрема, у Центральному державному архіві громадських об’єднань України, де також зберігаються і матеріали фонду відділу рукописів Інституту літератури ім. Т. Шевченка НАН України.

Йдеться про рукописи-оригінали творів Григорія Сковороди, Івана Котляревського, Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі України і багатьох інших відомих українських письменників, а також про унікальний пергаментний аркуш XIV ст. Складність ситуації полягає у тому, що зараз, у зимовий період, при збереженні цих унікальних видань не дотримується температурно-вологісний режим приміщення, а тому ці раритети просто псуються.

Так, простійна температура приміщення, де зберігаються подібні твори, має складати не менше 16 градусів, в той час, як зараз у приміщеннях Центрального державного архіву громадських об’єднань України вона ледь сягає 8 градусів. Враховуючи те, що ближчим часом очікуються сильні морози, науковці б’ють на сполох, адже унікальна спадщина може бути втрачена назавжди.

«Якщо взяти лише рукописну спадщину Тараса Шевченка (його рукописи, альбоми, так звані «захалявні» книжки тощо), то її вартість не можна оцінити. А якщо говорити про цінність усіх рукописів, що зберігаються в цій установі, то йдеться про неоціненні речі, яким українська держава повинна забезпечити належне зберігання», – переконаний Микола Томенко.

Оскільки спроби працівників Центрального державного архіву громадських об’єднань України вплинути на ситуацію зайшли в глухий кут, то Микола Томенко, В’ячеслав Кириленко і Лілія Гриневич закликають Прем’єр-міністра, Голову КМДА, Голову Державної архівної служби зробити все можливе, щоб найближчим часом забезпечити нормальні умови для збереження найвизначніших раритетів української історії та літератури.

Окрім того, ініціатори звернення зазначають, що беруть під контроль цю ситуацію і в разі необхідності, якщо не будуть забезпечені нормальні умови зберігання українських рукописів, вони ініціюватимуть розгляд цього питання на засіданні одного із профільних комітетів парламенту.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути