chrome firefox opera safari iexplorer

Український фільм не потрапив до шорт-листу номінантів на Оскар

24 грудня 2012 о 12:50

Американська академія кіномистецтв оголосила шорт-лист номінантів на премію Оскар у категорії Найкращий фільм іноземною мовою. Український фільм Михайла Іллєнка ТойХтоПройшовКрізьВогонь в нього не потрапив.

У короткий список номінантів увійшли дев'ять кінострічок, з яких будуть відібрані п'ять претендентів на золоту статуетку. Спочатку на цю нагороду претендувала 71 одна картина.

У шорт-лист кращих зарубіжних фільмів увійшли Любов (Amour, Німеччина, Франція, Австрія), Королівські справи (A Royal Affair, Швеція), 1+1 (Intouchables, Франція), Кон-Тікі (Kon-Tiki, Данія, Великобританія, Норвегія), Відьма війни (War Witch, Канада), Ні (No, Чилі), За пагорбами (Beyond the Hills, Румунія), Безодня (Deep, Ісландія), Сестра (Sister, Швецарія).

Спеціальна комісія відбере п'ять номінантів протягом 4 — 6 січня, переглядаючи по три картини на день.

Нагадаємо, що Фільм Іллєнка на Оскар від України висунув Національний оскарівський комітет. Із ТойХтоПройшовКрізьВогонь конкурувала стрічка Будинок з вежкою Єви Нейман.

У жовтні український фільм потрапив у довгий список номінантів на Оскар.

Номінанти на золоту статуетку Оскар у всіх категоріях будуть оголошені на спеціальній церемонії в Лос-Анджелесі 10 січня 2012 року.

У 2012 році Оскар у номінації Найкращий фільм іноземною мовою дістався іранській драмі Розлучення Надера і Сімін Асгар Фархаді.

Ювілейна 85-та церемонія нагородження преміями Академії кіномистецтв за видатні досягнення року у світі кіно відбудеться 25 лютого.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути