chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні вже не залишилося експортної пшениці

04 грудня 2012 о 10:05

На 3 грудня 2012 року з України вивезено максимально допустимий обсяг пшениці — 5,5 млн тонн.

Про це повідомили повідомили у Мінагропромі, передає «Комерсант-Україна».

Аграрний міністр Микола Присяжнюк заявив, що будь-які обмеження на експорт цієї культури міністерство вводити не планує.

За його словами, граничний обсяг вивозу все ж буде вище, але «не більше, ніж на 2-3%».

Тобто експорт становитиме приблизно 5,6-5,7 млн тонн.

Присяжнюк розповів, що зараз в українських портах довантажуються кілька останніх суден із пшеницею.

Вони будуть безперешкодно випущені, щоб не зірвати укладені раніше контракти, пообіцяв міністр.

Трейдери вже призупинили закупівлю пшениці на внутрішньому ринку і продаж її на експорт, повідомив директор департаменту економічного розвитку аграрного ринку міністерства Віталій Саблук.

«Ми очікуємо, що зернотрейдери не будуть більше експортувати пшеницю, як ми і домовлялися. А замість цього вони займуться експортом кукурудзи та інших культур», — зазначив Саблук.

Які санкції можуть бути в разі спроб експорту, в міністерстві не уточнюють.

Призупинення закупівлі та вивезення пшениці з України заморозили ціну на внутрішньому ринку, говорить аналітик ІК Dragon Capital Тамара Левченко.

«Експортована в жовтні-листопаді пшениця поставлялася за раніше укладеними контрактами. Але за цей час ціни на пшеницю в Україні практично не змінювалися і знаходилися на рівні в 256 доларів за тонну. А у вересні, коли закупівлі ще здійснювалися, її вартість зросла з 245 доларів до 257 доларів за тонну», — розповіла аналітик.

Зараз трейдери переключилися на кукурудзу і сою.

Це не могло не відбитися на вартості даних культур.

Якщо на початку жовтня кукурудза коштувала 233 доларів за тонну, то на початку листопада – 243 доларів, а зараз – 255 доларів.

Навесні наступного року експорт пшениці може бути відновлений.

«У квітні, коли ми будемо розуміти, з якими результатами вийшли із зими, ми плануємо повернутися до питання можливого збільшення обсягів вивезення пшениці», — повідомив Присяжнюк.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути