chrome firefox opera safari iexplorer

Вперше МОЗ витратить 10 млн грн на аутизм

21 грудня 2012 о 11:06

10 мільйонів гривень на діагностику та лікування аутизму заклали в держбюджеті на 2013 рік. Така стаття витрат вперше з'явилася в бюджеті країни, і розпоряджатися цими коштами буде МОЗ.

«Виділені кошти Міністерство планує витратити на купівлю медичних препаратів, необхідних для лікування дітей з аутизмом, — говорить радник МОЗ Дмитро Підтуркін. — Ми поки не знаємо, на які саме препарати підуть гроші. Це визначить номенклатурна комісія, засідання якої відбудеться в кінці цього місяця».

«Ми дуже сподіваємося, що МОЗ витратить кошти на найнеобхідніше зараз: закупівлю діагностичних тестів, навчання лікарів (насамперед педіатрів) та інформаційну програму для батьків. Дуже важливо, щоб і лікарі, і батьки розуміли, що рання діагностика – перший крок до успішного вирішення проблеми, — ділиться засновник Фонду допомоги дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім» Інна Сергієнко. — Зі свого боку ми обіцяємо, що будемо жорстко контролювати розподіл цих коштів. Враховуючи масштаби проблеми, 10 млн грн — це невелика сума, але це прецедент для сфери, яка довго була в тіні державної байдужості».

Нагадаємо, що в квітні цього року під стіни МОЗ з проблемою аутизму вперше вийшли батьки та громадські організації. В результаті Міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова ознайомилася з проблемою особисто, відвідавши дитсадок для дітей з аутизмом «Дитина з майбутнім», а восени з'явився офіційний лист МОЗ, в якому визнали «дорослий аутизм». Поява статті в держбюджеті на аутизм — ще одна перемога громадських організацій і батьків, які не ховають своїх дітей, а борються за їх нормальне існування.

Довідково

Аутизм — розлад, що виникає як наслідок порушення розвитку головного мозку та характеризується вираженим та всебічним дефіцитом соціальної взаємодії та спілкування. Зазвичай батьки помічають ознаки аутизму впродовж перших двох років життя дитини. Аутизм проявляється, перш за все, через затримку мовного або розумового розвитку та небажанні дитини контактувати із оточуючими.

Поширеність розладів аутичного спектру становить 6 на 1000 осіб, причому у хлопчиків подібні стани наголошуються приблизно в 4 рази частіше, ніж у дівчаток. Число людей, у яких виявлено аутизм, різко зросло з 1980-х років, частково через зміну підходів до діагностики.

Незважаючи на те, що при ранньому втручанні дитині можна допомогти у набутті навичок самодопомоги і спілкування, поки невідомі методи, здатні повністю вилікувати від аутизму.

Міжнародні громадська організація «Фонд допомоги дітям із синдромом аутизму «дитина з майбутнім» (www.cwf.com.ua) утворена у 2009 році з метою консолідації батьків, в сім’ях яких ростуть діти з індивідуальними потребами, надання соціального захисту їм та іншим членам їх сімей, а також сприяння в організації заходів, спрямованих на надання допомоги дітям із індивідуальними потребами.

Школа-садок «Дитина з майбутнім» – проект Фонду, який є єдиним в Україні навчально-реабілітаційним закладом повного дня для дітей з особливостями розвитку.

МГО "Фонд допомоги дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути