chrome firefox opera safari iexplorer

200-річчя засновника Донецька пропонують відзначити на державному рівні

31 січня 2013 о 14:02

«Наступний рік має стати роком світоглядного об’єднання українців. Щоб у цьому об’єднанні взяли участь усі регіони України, ми вирішили запропонувати вшанувати на державному рівні у 2014 році 200-річчя від дня народження засновника Донецька Джона Джеймса Юза», — повідомив сьогодні під час брифінгу народний депутат Микола Томенко.

Зокрема, він разом з народними депутатами Олександром Бригинцем, Сергієм Міщенком та Арсеном Аваковим зареєстрував у Верховній Раді Проект Постанови «Про відзначення 200-річчя з дня народження Джона Джеймса Юза» (реєстр. № 2129).

Джон Юз увійшов в історію України як людина, яка, покинувши батьківщину, переїхала в порожній степ, де заснувала першу шахту та металургійний завод в Україні.

Окрім того, за час своєї діяльності Джон Юз створив місто навколо цих промислових об’єктів, яке до 1923 року носило його ім’я – Юзівка, згодом було перейменовано у Сталіно, а вже потім отримало назву Донецьк. Як відомо, сьогодні це місто є найбільшим індустріальним центром України.

Для відзначення на державному рівні 200-річчя з дня народження засновника Донецька Джона Джеймса Юза народні депутати пропонують створити відповідний організаційний комітет, розробити та затвердити план необхідних заходів, забезпечити висвітлення творчого спадку митця в засобах масової інформації, відреставрувати будинок Джона Джеймса Юза у місті Донецьк та організувати музей у його приміщенні.

Довідково

Джон Джеймс Юз — британський гірничий інженер родом із Південного Уельсу. У віці 55 років поїхав до Російській Імперії для організації виробництва металу. У 1869 році Юз став засновником першого металургійного заводу кам'яновугільного, залізного й рейкового виробництва на території України.

Завод працював за повним металургійним циклом, тут вперше в Російській Імперії було запущено 8 коксових печей, освоєне гаряче дуття. Заснований Юзом комбінат став одним з індустріальних центрів Російської Імперії, а потім і України. У 1913 році в Юзівці вироблялось 74% заліза Російської імперії.

Будинок Юзів

Першим будинком, де жив Юз, була мазана хата, крита соломою, у маєтку поміщиці Смолянинової.

Будинок Юзів (м. Донецьк, вул. Клінічна, 15) — це будинок, побудований в Юзівці для сім'ї Джона Юза. Це другий за рахунком будинок Джона Юза в Юзівці.

Фундамент будинку був закладений восени 1873 року. Влітку 1874 було побудовано одноповерховий будинок на 8 кімнат за 1,5 км на північний захід від юзівського металургійного заводу. Фасад було виконано з червоної цегли. Дах бух вкритий залізом. За будинком знаходилися господарські будівлі: кухня, флігель для прислуги, льох, сарай для вугілля і дров, стайня, псарня. Також за будинком був закладений великий сад. Садиба Юзів була огороджена парканом з дикого пісковику. У паркані були дерев'яні ворота, які були обрамлені прямокутною аркою з цегли. Перед фасадом будинку були розбиті клумби з квітами і прокладені доріжки з каменю. Від металургійного заводу в будинок були проведені водопровід та електрика.

Пам'ятник Джону Юзу

У 2001 році в Донецьку встановлений пам'ятник Джону Юзу. Він розташований у Ворошиловському районі Донецька, на вулиці Артема, у третього навчального корпусу Донецького національного технічного університету і бібліотеки, що символізує професію Джона Юза — інженера англійського заводу.

Автор пам'ятника скульптор — Олександр Митрофанович Скорих. Пам'ятник відлитий у центральних ремонтно-механічних майстернях і встановлений 8 вересня 2001 року. Пам'ятник стоїть на низькому постаменті, фактично в людський зріст, що за задумом скульптора символізує людські якості цього діяча.

Спочатку пам'ятник стояв ближче до вулиці Артема, а в серпні 2009 року пам'ятник посунули ближче до входу у бібліотеку.

«Рідна країна»