chrome firefox opera safari iexplorer

Через Міносвіти руйнується структура бібліотеки університету Франка

30 січня 2013 о 09:11

Через впровадження Міністерством освіти і науки, молоді та спорту типової структури бібліотеки руйнується структура наукової бібліотеки Львівського національного університету, адже необхідно скоротити 52 особи.

Про це у коментарі ZAXID.NET розповів директор наукової бібліотеки Львівського національного університету ім. Івана Франка Василь Кметь.

Він розповів, що структура, яка діяла до 1 січня цього року була затверджена ще у 1978 році. За його словами, попередня структура не передбачала тих виробничих потреб, які є сьогодні. Згідно із новою типовою структурою, яка вступила в дію з початку року, у бібліотеці повинно бути 12 відділів, а кількість ставок не повинна перевищувати 115. За старою структурою штатний розпис Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка містив 166,5 ставок.

Зокрема, за його словами, типова структура передбачає лише одного реставратора архівних та бібліотечних матеріалів. Директор розповів, що в межах ставок, які були, був створений відділ реставрації стародруків, в якому працювало 2 палітурники і 3 реставратори на ставках бібліотекарів.

Крім цього, за словами директора, нова структура не передбачає відділу періодики. «В нашому фонді періодики є матеріали з XVIII століття. Очевидно, що наші виробничі потреби вимагають трохи іншого підходу. Якщо йдеться про формування електронних ресурсів, то 4 комп’ютерні ставки аж ніяк не задовольняють потреби сучасних бібліотек. Оплата такої ставки нижча, ніж оплата праці бібліотекаря без категорії. Який програміст погодиться працювати за мізерну зарплату, виконуючи такий обсяг завдань?», — зазначив директор і додав, що в їхній бібліотечній мережі понад 100 комп’ютерів.

«Бібліотека університету є нетиповою, якщо порівнювати її з іншими бібліотеками вищих навчальних закладів. Це понад 400 років історії і неперервного комплектування. У нас створені дійсно унікальні фонди, що не можна порівнювати із бібліотеками невеликих ВНЗ, які забезпечують виключно навчальні потреби. Йдеться не просто про механічне скорочення, а про руйнування тих напрацювань і організаційної структури і тепер нам потрібно перебудувати всю роботу», — зазначив Василь Кметь.

Він розповів, що скерував листи на ім’я керівників комітетів у Верховній Раді у справах науки та освіти та духовності і культури, голова Комітету з питань науки та освіти Лілія Гриневич написала подання до Прем’єр-міністра України, а ректорат ще раз звернувся до Міністра освіти з проханням перегляду і врахування специфіки бібліотеки та зберегти кількість штатних одиниць незмінною.

Нагадаємо, працівники бібліотеки Львівського національного університету ім. Івана Франка попереджені про звільнення через наказ Міністерства освіти та науки України про затвердження типової структури бібліотек вищих навчальних закладів. У зв’язку із цим, із вищого навчального закладу звільнили 109 осіб, які працювали на півставки.

Довідка

Наукова бібліотека Львівського національного університету імені Івана Франка заснована в 1608 р. Це єдина в Україні університетська книгозбірня, яка налічує понад 3 млн документів.

Вона забезпечує освітні потреби не лише університету, а й інших навчальних закладів регіону. Рішенням Кабінету Міністрів України від 21.10. 2008 р. № 1345-р. фонд рукописних, стародрукованих та рідкісних книг Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка включено до Державного реєстру об'єктів, що становлять національне надбання.

Упродовж останніх років Наукова бібліотека перетворилася на сучасний науково-ресурсний центр, який щорічно обслуговує близько 60 тис. відвідувачів і надає електронні послуги близько 200 тис. користувачам з 61 країни світу.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути