chrome firefox opera safari iexplorer

Державним мовникам урізали апетити

25 січня 2013 о 15:48

Комітет телерадіомовлення в кілька разів зменшив фінансування держканалів і запропонував звільнити кожного десятого працівника.

Про це йдеться в «Плані заходів щодо оптимізації діяльності та забезпечення ефективної роботи державних телерадіокомпаній в 2013 році», прийнятому на засіданні колегії Держкомтелерадіо в четвер, 24 січня. Текст документа є в розпорядженні «Коментарів».

Як зазначив заступник голови комітету Дмитро Кравченко, в цьому році значно скорочено суму фінансування державного телерадіомовлення із загального фонду держбюджету. Особливо це стосується витрат на трансляцію телепрограм. «Сума на трансляцію в три рази менша, ніж минулого року, і в чотири рази менше від мінімальної потреби, озвученої Держкомтелерадіо за розрахунком державних мовників», — сказав він.

Крім того, Кравченко зазначив, що станом на 2012 року виникла кредиторська заборгованість у 25, 2 млн грн перед операторами зв´язку. «Зрозуміло, що кредиторська заборгованість повинна також погашатися за рахунок грошей, передбачених держбюджетом на цей рік», — додав Кравченко.

У такій ситуації державним телерадіоканалам рекомендується формувати обсяг держзамовлення на виробництво і трансляцію теле- і радіопрограм, виходячи з видатків, передбачених у держбюджеті України. Крім того, Держкомтелерадіо порадило більш ефективно шукати і залучати інвесторів для створення нових програм, оминаючи бюджетні джерела фінансування.

На думку комітету, однією з умов ефективної роботи ТРК повинна стати мінімізація витрат на виробництво телепрограм, в тому числі, і шляхом використання обмінного і спільного телепродукту.

«Обмін програмами дозволить уникнути зайвого дублювання за тематичними розділами. Часткова участь окремо взятій ОДТРК у спільному проекті є більш ефективним, ніж створення власної оригінальної програми на цю тему», — зазначено в документі.

Зокрема, в плані заходів передбачена оптимізація структури та штатної чисельності державних каналів. Керівники ДТРК повинні до травня внести пропозиції щодо скорочень штату: НТКУ і НРКУ мають скоротити не менш ніж 15%, а ОГДТРК, штат яких перевищує 300 людей, — 18% працівників. У ОГДТРК, де працює від 200 до 300 людей, пропонується скоротити штат на 10%.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути