chrome firefox opera safari iexplorer

Екологи заявляють про черговий намір отруїти Дніпро

22 січня 2013 о 13:45

Нові реагенти для боротьби з ожеледдю, які планує невдовзі випробувати столична влада замість солі та піску, — загроза не лише для машин, здоров'я людей, а і для фауни Дніпра.

Про це «Рідній країні» повідомили у прес-службі Національного екологічного центру України.

«Яка б не була формула реагенту, від нього залишається кислота. Хоча вона і органічна, але все одно шкідлива для машин, покришок та взуття. Крім того, при випаровуванні вона роз'їдає слизову носа і горла, очі, навіть на зубах відчувається характерна лоскіт. Земля може бути схильна до ерозії. Навіть сіль — менше зло», — цитують екологи кандидата фармацевтичних наук, спеціаліста з токсичної та аналогічної хімії Львівського медуніверситету Зофію Кубрак.

Тримається засіб на дорозі чотири дні. Однак новинка в 10 разів дорожче солі. Якщо за тонну солі з доставкою доводиться платити 490 грн, за таку ж кількість реагенту викладуть 4,8 тис. грн.

«Як і у випадку з використанням солі, ніхто не говорить про те, куди діваються реагенти, коли сніг тане. Весь Київ поділяється на басейни малих річок, що впадають у Дніпро. Більшість з них сьогодні розміщені під землею»,  – розповідає заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк. 

«Розтаючи, сніг, разом з сіллю або іншими реагентами, потрапляє до зливної каналізації а звідти – прямо у річки. Таким чином всі реагенти, використані на столичних дорогах в результаті потрапляють у Дніпро. Масштаби забруднення річки цим новим хімічним відходом поки оцінити важко, але нововведення автодорівців, очевидно, стане причиною чергової масової загибелі риби у Дніпрі», — зазначає еколог.

Як повідомлялося у ЗМІ, у центральних районах Києва планують реалізувати пілотний проект — на дорогах випробують рідкий реагент «Нордвей» на ацетатній основі (ацетати — солі та складні ефіри оцтової кислоти). Як повідомляє прес-служба КМДА, виробником є харківська компанія Аероекс, сировина для реагенту поставляється з Росії та Китаю.

«Його універсальність полягає в тому, що він навіть при температурі до -34 ° С забезпечує танення всіх видів сніжно-льодових відкладень на дорожніх покриттях», — відзначають в міськадміністрації.

Під час реалізації проекту на підставі випробувань фахівці профільного дорожнього науково-дослідного інституту ім.Шульгіна і санепідемслужби Києва нададуть висновки про економічну обгрунтованість використання «Нордвея».

Відзначимо, реагент «Нордвей» вже використовується для боротьби з обмерзанням на злітно-посадочних смугах українських аеропортів. Раніше ЗМІ повідомляли, що вартість реагенту на основі оцту в десять разів перевущує вартість звичних для київських доріг сумішей із солі та піску. Якщо за тонну технічної солі з доставкою доводиться платити 490 грн., така ж кількість реагенту обійдеться в 4,8 тис. грн. При цьому витрата реагенту більше. Деякі експерти вважають, що рідкий ацетатний «Нордвей» потенційно небезпечний для алергіків і буде псувати взуття та покришки.

«Рідна країна»

Розділи: Довкілля

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути