chrome firefox opera safari iexplorer

Київ «зачистять» від мобільних вишок?

14 січня 2013 о 10:32

Влада Києва планує перенести базові станції мобільних операторів, оскільки на них все частіше стали скаржитися кияни, у яких «погіршується самопочуття».

У свою чергу оператори мобільного зв’язку запевняють, що випромінювання від вишок – менше від норми і зазначають, що через перенесення зв’язок погіршиться, пише «Сегодня».

Як зазначив начальник головного управління НС Віталій Пшеничний, «надходить дуже багато скарг від киян, тому було вирішено переглянути місця концентрації базових станцій».

«Спільно з СЕС ми розробимо спеціальну програму, після чого вона буде винесена на розгляд Київради», — зазначив чиновник.

Місцеві жителі з ранних районів Києва скаржаться: після встановлення мобільної вишки поряд із будинком «весь будинок став скаржитися на головні болі».

У свою чергу вчені Українського інституту екології людини не заперечують небезпеки випромінювань: «Тривала дія електромагнітного випромінювання негативно впливає на серцево-судинну та сечостатеву системи, сприяє захворюванням нервової системи, погіршує обмін речовин, викликає сонливість і втому, навіть може призвести до раку головного мозку» .

Однак фахівці міської СЕС вважають, що киянам нічого хвилюватися: багато хто скаржиться, але після перевірок виявляється, що перевищення норм немає.

«В Україні й так встановлено більш жорсткі допустимі рівні електромагнітного випромінювання, ніж в Європі, США чи сусідній Росії. Наприклад, у нас максимально допустимий рівень — 2,5 мкВ /кв. см, у Росії та Білорусі — у 4 рази вищий, 10 мкВт/кв. см, а в деяких країнах Скандинавії — 100 мкВт/кв.см», — зазначають в СЕС.

При цьому мобільні оператори запевняють: перш ніж поставити одну базову станцію, їм доводиться отримати масу дозвільних документів, серед яких проект з усіма зонами впливу до останнього сантиметра і санпаспорт.

«У нас більше 350 базових станцій (вартість однієї — $5 тис.) по Києву, і на кожну є папка з документами, — розповідає нам співробітник компанії мобільного зв’язку. — Територія, яку охоплює вишка — 5 км, якщо її перенести, з’явиться зона непокриття, тобто місце, в якому просто не ловитиме зв’язок. Крім того, відомо, що чим далі одна від одної стоять вишки, тим сильніше електромагнітне випромінювання».

Джерело: Коментарі
Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути