chrome firefox opera safari iexplorer

Медики попереджають про новий штам вірусу грипу

08 січня 2013 о 17:32

Епідеміологи не виключають повернення в Україну штаму вірусу А (H1N1), більш відомого як свинячий грип, однак загрози епідемії немає, повідомили в Інституті епідеміології та інфекційних хвороб НАМН України.

Фахівці інституту наголошують, що причин для хвилювань з приводу можливої епідемії свинячого грипу немає.

Тим часом медики попереджають, що в новому епідемічному сезоні прогнозується одночасна циркуляція двох вірусів грипу А (H3N2), а саме: нового штаму А під назвою Вікторія, який поки що не проявив цілком в Україні свої епідеміологічні характеристики, а також нового для нашої країни штаму вірусу грипу В (Вісконсін).

Фахівці наголошують, що підготовка до епідемічного сезону припускає своєчасну вакцинацію і діагностування хвороби, ізолювання хворих та їх ефективне лікування.

Особливо обережними слід бути тим, хто входить до групи ризику. Зокрема, це люди із хронічними захворюваннями (дихальної та серцево-судинної систем, нирок, із проблемами з обміном речовин), люди старше 60 років, які перебувають в інтернатах чи будинках для літніх людей, вагітні жінки, а також усі ті, хто контактує з великою кількістю людей.

Медики нагадують, що основними симптомами грипу є різке підняття температури тіла, кашель (зазвичай — сухий), головний біль, біль у горлі, м'язах та суглобах, сильна слабкість, нежить.

Під час епідемії грипу медики рекомендують уникати багатолюдних місць, часто провітрювати приміщення, мити руки, триматися осторонь від людей із видимими симптомами грипу.

Втім, в епідеміологічній службі наголошують, що найбільш дієвим способом профілактики захворювання є вакцинація, завдяки якій в організмі формуються антитіла проти вірусу. Вакцинація починає діяти через 2-3 тижні після щеплення.

Нагадаємо, що минулого місяця із симптомами свинячого грипу у Києві була госпіталізована 21-річна вихователька дитсадка. 6 січня в Інституті епідеміології заявили, що дівчина повністю видужала і вже виписана з лікарні.