chrome firefox opera safari iexplorer

Мінкульт не забезпечив контролю за збереженням «Софії Київської» та Києво-Печерської лаври — Рахункова палата

10 січня 2013 о 14:11

Рахункова палата перевірила ефективність використання коштів державного бюджету, що виділялися у 2011—2012 роках на утримання і збереження Національного заповідника “Софія Київська” і Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Перевіркою встановлено, що Мінкультури, до сфери управління якого входять зазначені заповідники, та Мінрегіон, який до вересня 2011 року опікувався заповідник “Софія Київська”, не забезпечили належного контролю за виконанням завдань у сфері охорони і збереження цих національних пам’яток.

Про це УНН повідомили у прес-службі Рахункової палати.

Внаслідок неналежного виконання Мінкультури своїх основних функцій у повному обсязі до цього часу до Державного реєстру нерухомих пам’яток України не внесені пам’ятки архітектурного ансамблю Софійського собору та комплексу споруд Києво-Печерської лаври, які мають виняткове значення для світової культури і ще у 1990 році включені до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Порушуючи вимоги Закону України “Про охорону культурної спадщини”, згідно з якими кожна пам’ятка має майнову цінність, яка обчислюється у гривнях, заповідник “Києво-Печерська лавра” провів грошову оцінку 60%, а “Софія Київська” — менше 13% пам’яток.

У незадовільному та аварійному стані перебувають більше третини пам’яток “Софії Київської” і майже чверть “Києво-Печерської лаври”.

В обох заповідниках експонується лише близько 5 відс. предметів основних музейних фондів, що є обмеженням прав громадян на доступ до культурних цінностей. При цьому в оренду і навіть безоплатне користування здається від 30 до 80 відс. площі обох об’єктів.

Мінкультури та заповідник “Києво-Печерська лавра” не вживають достатніх заходів для повернення п’яти музейних експонатів, переданих понад 20 років тому в тимчасове користування (на виставку).

А викрадені з цього заповідника інші п’ять музейних предметів, з-поміж яких дві ікони кінця ХІХ ст., досі не внесено до Каталогу культурних цінностей, викрадених з державних музеїв, заповідників, установ та приватних колекцій.

Незадовільними темпами здійснюється і реставрація музейних фондів. За рахунок виділених у 2011—2012роках коштів відреставровано лише близько одного відсотка предметів від визначеної заповідниками потреби. За таких умов створюються ризики втрати музейних цінностей світового значення. Адже за таких темпів на реставрацію знадобиться від 20 до 100 років.

Довідково

Станом на 01.01.2012 на державному обліку в Україні перебувають понад 140 тисяч нерухомих пам’яток культурної спадщини, що більше, ніж у Росії та Польщі разом. В Україні 401 місто має статус історичного. Створені та діють 63 державні історико-культурні заповідники, з яких 25 віднесено до сфери управління Мінкультури, з них 19 — національні.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути