chrome firefox opera safari iexplorer

Могилянка судитиметься з відомством Табачника

04 січня 2013 о 13:25

Національний університет «Києво-Могилянська академія» звернувся із позовом до Окружного адміністративного суду м. Києва із запереченням намагань Міністерства освіти і науки, молоді та спорту скасувати у Могилянці «перехресний вступ» на магістерські програми.

Про це йдеться у повідомленні університету, пише ZAXID.NET

У повідомленні зазначено, що університет заснував свій Маґістеріум як другий цикл вищої освіти у 1996 році, за два роки до того, як це було зроблено в Україні за концепцією, узвичаєною в усьому світі.

«В Україні від 1998 року діє аномальний принцип «відповідності» напрямів кваліфікації бакалавра та магістра, що суперечить навіть чинному Законові України «Про вищу освіту». Тому в нашій країні випускник бакалаврської програми з фізики може вступати лише на маґістерську програму з фізики, історик – на маґістерську з історії, також навпаки – фінансист не має право вступати на програму з економічної теорії, культуролог – на філософію тощо. Цей абсурдний підхід заперечує існуючу в Єдиному Європейському просторі вищої освіти, й у Росії, стратегію мобільності та міждисциплінарності, негативно впливаючи на організацію навчального процесу і якість вищої освіти. Тобто ніде у світі, окрім України, при вступі на певну маґістерську програму в абітурієнтів ніхто не питає, який бакалаврський диплом вони мають. Потрібно просто успішно скласти вступні іспити», – йдеться у повідомленні.

«Києво-Могилянська академія» розглядає вимогу Мінмолодьспорт скасувати «перехресний вступ» на маґістерські програми як зазіхання на могилянську систему Liberal Arts Education (вільного творчого навчання), коли студенти самі формують траєкторію власного навчання. Ця система стала основою якості освіти в НаУКМА. «Замість того, щоб вивчати й поширювати в Україні успішний зарубіжний та вітчизняний досвід, Дмитро Табачник продовжує політику самоізоляції, запроваджуючи казарменну уніфікацію вищої освіти в Україні. Наш судовий позов спрямований на захист громадських та державних інтересів, пов’язаних з необхідністю підвищення якості українських університетів та їхньої конкурентоздатності на міжнародній арені», – йдеться у повідомленні.

У виші нагадали, що в попередні 2,5 роки Дмитро Табачник намагався скасувати у Києво-Могилянській Академії англійську мову як другу робочу, переписати Статут НаУКМА. Сьогодні Могилянка, як і всі українські ВНЗ, не може збільшувати, а подекуди робити більш гнучкими, вимоги до своїх абітурієнтів поза рамки однакової для всіх таблиці «Переліку конкурсних предметів у сертифікаті УЦОЯО із зазначенням кількості балів, з якими абітурієнт допускається до участі в конкурсі щодо зарахування на навчання за напрямами підготовки…».

В університеті наголошують, що наприклад, вимога сертифікату з англійської мови для всіх наших абітурієнтів є очевидно необхідною. Сам факт виникнення такої таблиці також є запереченням університетської автономії. Університети самі краще знають, скільки і яких сертифікатів треба вимагати.

«Фарс повторного призначення на посаду міністра освіти і науки Дмитра Табачника неминуче призведе до подальшої деградації української вищої освіти, дискредитації тих здобутків, яких домоглися академічне середовище і широка громадськість (насамперед зовнішнє незалежне оцінювання та законопроект «Про вищу освіту» від робочої групи під керівництвом ректора «Київської політехніки» Михайла Згуровського)», – заявили у виші.

Розділи: Новини освіти