chrome firefox opera safari iexplorer

На банкнотах євро з’являться написи кирилицею і мапа України

22 січня 2013 о 08:57

У новій серії банкнот євро назва валюти з’явиться і в транскрипції нашого алфавіту. Символічні зміни в дизайні також торкнулися карти Європи, яка тепер охоплює всю територію України.

Про це стало відомо на презентації нової серії євробанкнот, яка відбулася в Археологічному музеї у Франкфурті-на-Майні, пише «Український тиждень».

Кирилиця продовжує зміцнювати позиції в Європейському союзі. Тепер літери нашого алфавіту, нарівні з грецькими та латинськими, з’являться на банкнотах єдиної європейської валюти.

Президент Європейського Центробанку Маріо Драгі вперше представив широкій публіці змінений дизайн купюри вартістю у €5, яка вже у травні цього року буде випущена в обіг.

Крім назви валюти, кирилицею буде записана і абревіатура Центробанку «ЄЦБ».

«У підсумку більше як 200 млн осіб у всьому світі використовують кирилицю, включаючи болгар, які є повноправними громадянами Європейського союзу, зможуть читати «євро» своїми рідними мовами», – йдеться у прес-релізі Центробанку Болгарії, зусиллями якого наш алфавіт з’явиться на європейських купюрах.

На думку спостерігачів, використання кирилиці в новій серії євробанкнот свідчить про амбіції євро в якості провідної світової валюти.

«Не варто розглядати це рішення всього лише як реверанс у бік Болгарії, яка навіть не є членом єврозони і навряд чи стане ним в недалекому майбутньому. За ним ховаються зовсім інші географічні амбіції. Ми говоримо світові: рано ховати євро. На тлі долара США, який слабшає, євро стає єдиною альтернативою в якості найбільшої світової валюти. Кирилиця, зрозуміло, затверджувалася з оглядом на жителів Росії та України. Ми говоримо їм: це і ваша валюта», – наголошує британський економіст Адам Овертон.

Крім того, в новому дизайні значно розширена карта Європи. Якщо на нинішніх банкнотах вона обривається на лінії Києва, то в новій серії охоплює всю територію України і західну частину Росії, включаючи Москву.

Серед інших змін у дизайні – зображення героїні грецьких міфів Європи на голограмі і в якості водяного знака. Її портрет змальований з античної вази з Південної Італії, що зберігається в паризькому Луврі. Розширена кольорова гама купюр, сіро-блакитна монотонність банкноти розбавлена смарагдовими і синіми кольорами.

Джерело: ZIK
Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути