chrome firefox opera safari iexplorer

Партія регіонів хоче винести супермаркети за межі міст

23 січня 2013 о 09:22

Супермаркети можуть повністю прибрати з міст. У Партії регіонів запропонували їх розібрати, а нові дозволити зводити лише за межами населених пунктів. Згідно з даними, в містах повинні залишитися лише продовольчі магазини площею до 300 кв. м. При цьому торговельним мережам доведеться відмовитися від імпортної продукції і гарантувати, що 80% асортименту складуть вітчизняні товари. Учасники ринку роздрібної торгівлі подібну перспективу визнали катастрофічною, а колеги з фракції автора проекту вже готові припинити його ініціативу, пише Коммерсант-Украина.

Так, 22 січня народний депутат Олег Царьов, що пройшов у парламент як кандидат-мажоритарник від Партії регіонів, вніс законопроект, яким пропонується прийняти антиринкову норму — обмежити функціонування торговельних мереж на території всіх населених пунктів.

Згідно з пропозиціями, універсами, супер- і гіпермаркети планується винести за межі населених пунктів не менш ніж на 5 км. Їм запропонують жорсткий графік роботи: покупці зможуть придбати товари лише з понеділка по суботу і тільки з 9.00 до 20.00. Неділя та святкові дні стануть обов'язковими вихідними. Депутат запропонував залишити торговельним мережам рік перехідного періоду.

Царьов мотивує свою ініціативу розвитком малого і середнього бізнесу, який, за його словами, знищується великими мережами.

«До появи торговельних мереж у підприємців проблем не було. Зараз більше 70% продовольчих товарів реалізовуються через торговельні мережі, — підрахував він.- Вони мають можливість демпінгувати, бо здійснюють закупівлі безпосередньо у виробника або замовляють під своєю торговою маркою якусь продукцію. Їм добре, а іншим — вже немає доступу. Адже у дрібного продавця ціни вищі за рахунок ланцюжка посередників».

Передбачені й обмеження торговельних націнок, які до кінця 2013 року не мають перевищувати 20%, а з 1 січня 2014 року — 15%.

«Зараз мінімальна націнка — 25%, — зазначив Царьов. — А в деяких випадках товар до споживача доходить і вдвічі дорожче. Все залежить від того, скільки постачальник заплатить за рекламу продукції, за її місце розташування».

У свою чергу, учасники ринку визнали законопроект «дивним», а його виконання — нереальним".

«На відміну від Європи, в Україні далеко не всі мають автомобілі, аби щодня їздити за покупками за місто. Враховуючи затори і якість доріг в тому ж Києві, забезпечення людей навіть товарами першої необхідності стане проблематичним», — підкреслив фінансовий директор компанії «Велика кишеня» Олег П'явка.

За його словами, в Європі є економічна доцільність виносити магазини за межі міста, де земля дешевша і легше знайти ділянку.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути