chrome firefox opera safari iexplorer

Приєднання Коцюбинського до Києва не врятує Біличанський ліс

23 січня 2013 о 17:41

Громадський комітет за збереження Біличанського лісу побоюється, що рішення Київради про зміни меж Києва шляхом приєднання до столиці селища Коцюбинського не вирішить проблеми дерибану Біличанського лісу.

Про це заявила голова комітету Вероніка Агеєва.

За її словами, питання приєднання Коцюбинського до Києва і відповідно питання Біличанського лісу розглядалося на «закритому від громадськості засіданні комісії Київради з питань екологічної політики» 22 січня.

«Загальна площа природного комплексу Біличанський ліс складає 5600 га. З 2007 року громадськість вимагає від держави надати йому природоохоронний статус. Проект указу про надання Біличанському лісу статусу „національний природний парк“ лежить (у очікуванні невідомо чого) в Адміністрації президента», — заявила Агеєва.

У той же час, за її словами, більше п’ятисот ділянок лісу, який знаходився під юрисдикцією Києва, депутати Коцюбинської сільради уже роздали «громадянам», частина з яких виявилась підставними.

«У перспективі – нові землевідводи на чотирьох тисячах гектарів лісу, яких селищна рада у 2008 році оголосила своїми „землями міської забудови“. При злитті Києва з Коцюбинським територіальний конфлікт між ними, дійсно, зникне», — сказала Агеєва.

Водночас, за її словами, питання роздерибаненого лісу не вирішиться.

«У випадку приєднання селища Коцюбинське до Києва – межа міжобласного рангу, яка досі відділяє 87 га території селища від 4065 га Біличанського лісу, які селище запланувало під приватизацію та забудову і кількасот гектарів з яких уже роздало – зникне. А Київ стане офіційним правонаступником рішень щодо приватизації та забудови київського Біличанського лісу, прийнятих Коцюбинською селищною радою», — переконана жінка.

За її словами, Громадський комітет за збереження Біличанського лісу побоюється, що після цього землевідведення у лісі можуть бути остаточно визнані законими.

«А якщо вони не будуть визнані Київрадою, то чи готова Київрада, втративши підставу для їх опротестування, викупати земельні ділянки у власників за рахунок бюджету міста Києва? Зараз на цих ділянках ще стоїть Біличанський ліс. Якщо їх забудують – то при відновленні лісу доведеться викупати ділянки, відшкодовувати витрати, понесені власниками на будівництво, можливо ще й сплатити моральну компенсацію? Гроші на це є?», — звертається Агеєва до столичних чиновників.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути