chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні вперше в Україні відзначать день юдаїзму

17 січня 2013 о 12:05

Вперше українські християни 17 січня 2013 року відзначать День юдаїзму, повідомляє РІСУ.

Місцем проведення заходу стане Одеса — місто, в якому на початку XX століття проживала третя за чисельністю єврейська громада світу (після Нью-Йорка і Варшави), і де понині юдейська громада, як і раніше, відіграє важливу роль.

Ініціатором проведення Дня юдаїзму стала Комісія сприяння християнській єдності Української Греко-Католицької Церкви. Партнерами Дня юдаїзму в Одесі стали Благодійний Фонд «Карітас Одеса УГКЦ» та Європейський інститут соціальних комунікацій за сприяння: Одеського обласного благодійного фонду «Майбутнє», Культурно-благодійного центру «Баварський дім Одеса», Школи апостольства мирян ім. Станіслава Шульмінского SAC.

Як повідомив РІСУ Олександр Доброєр, директор Європейського інституту соціальних комунікацій, ідею святкування Дня юдаїзму підтримали ординарій Одесько-Сімферопольської єпархії Римо-Католицької Церкви в Україні єпископ Броніслав Бернацький, екзарх Одесько-Кримський Української Греко-Католицької Церкви єпископ Василь (Івасюк) та голова Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви в Україні єпископ Уланд Шпалінгер.

План проведення Дня юдаїзму в Одесі передбачає:

12.00 — відвідування християнськими служителями Одеси синагоги «Хабад Шомрей Шабос» (Осипова, 21), зустіч з головним рабином Одеси і Півдня України Авраамом Вольфом.

13.00 — відкриття фотовиставки «Народ Книги» («Будинок з ангелом», Пушкінська, 51)

15.00 — відкриття фотовиставки «Праведники світу» («Баварський дім», Успенська, 60)

18.00 — молитва за єврейський народ в християнських храмах Одеси.

Історична довідка

Протягом останніх десятиліть низка християнських Церков Європи зацікавилася юдаїзмом. II Європейська екуменічна асамблея, що проходила в 1997 році в австрійському Граці, запропонувала 17 січня проводити День юдаїзму (дата обрана невипадково, оскільки на наступний день, 18 січня, у багатьох країнах світу починається «Тиждень молитов за єдність християн»).

У цей день в країнах, які підтримали святкування Дня іудаїзму — Італія, Австрія, Польща, Нідерланди — проходять виставки, присвячені відносинам між християнством та юдаїзмом. У релігійних вузах і інших освітніх установ фахівці у галузі юдео-християнських відносин, католицькі та протестантські теологи організовують семінари, лекції та проводять дискусії.

У деяких Церквах День юдаїзму відзначається як неформальне свято, а в деяких як, наприклад, в Католицькій Церкві у Польщі воно має офіційний статус.

Розділи: Традиції

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути