chrome firefox opera safari iexplorer

Сусідство з курцями загрожує маразмом, — вчені

11 січня 2013 о 16:53

Вдихаючи дим чужої сигарети, людина, яка не палить, збільшує ймовірність розвитку тяжкої форми деменції (слабоумство, старечий маразм).

Крім цього, пасивне куріння загрожує серйозними серцево-судинними захворюваннями, ішемічною хворобою серця, раком легенів.

Як пише The Daily Mail, зв'язок деменції з пасивним курінням вивчали співробітники Медичного університету Аньхой і Королівського коледжу Лондона. Дослідили близько 6000 чоловік старше 60 років з п'яти провінцій Китаю.

Добровольців обстежили на предмет наявності симптомів деменції з 2001 по 2003 рік. Повторну перевірку проводили у 2007—2008 рр. Вчені враховували фактор пасивного куріння. У результаті у 10% досліджуваних розвинулася важка деменція, що було безпосередньо пов'язане з тривалістю і силою контакту з тютюновим димом.

Для Китаю такі висновки відіграють велику роль, оскільки в країні споживається найбільше в світі тютюну (там живе 350 мільйонів курців). Більше 50% населення щодня піддаються впливу диму, що виходить від чужої сигарети. Китай також є лідером у світі за кількістю осіб з деменцією. Це пояснюють тим, що населення Піднебесної стрімко старіє.

Нагадаємо, раніше дослідники з Королівського коледжу Лондона з'ясували, що самі курці через свою шкідливу звичку теж дунішають .

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути