chrome firefox opera safari iexplorer

Табачник започаткував учнівський конкурс з російської мови під назвою «Лукомор’є»

17 січня 2013 о 12:21

Міністр освіти, молоді та спорту Дмитро Табачник видав наказ про проведення Всеукраїнського учнівського конкурсу з російської мови з «пушкінською» назвою — «Лукомор’є».

Текст документу з’явився вчора на сайті Верховної Ради. А умови конкурсу, мов за помахом чарівної палички якогось казкаря, оперативно вивісили на своїх сайтах ледь не всі освітянські управління міських та обласних держадміністрацій, пише Україна молода.

До змагань знавців російської мови запрошують усіх учнів, окрім «першачків», з емблеми «Лукомор’я» посміхається їм котик iз пильним поглядом «ботана» і обіцяє всім учасникам — сертифікати, а кращим iз кращих — призи. Конкурс пан Табачник обіцяє проводити щороку.

І це була б чудова ініціатива, якби проявилася вона не в постколоніальній країні й не в такий час, коли звідусiль iде наступ на мову титульної нації, державну ще начебто.

Ця ініціатива видавалася б і зовсім політкоректною, якби так само охоче Міносвіти спонсорувало Конкурс української мови ім. Петра Яцика, в реєстраційних документах якого, до речі, це відомство значиться як співорганізатор разом iз Лігою українських меценатів, Мінкультури, МЗС... Натомість, кажуть у Лізі меценатів, яка проводить конкурс фактично «своїми силами», за останні три роки змагання маленьких україністів не отримали від держави жодної копійки.

«Цей «російський» конкурс навряд чи задуманий для того, щоб «розквітали всі квіти під небом України». Це цілком у руслі «доктрини Табачника», якому віддано на відкуп українську освіту і керівництво якого сидить у Москві, — ділиться думками з «УМ» виконавчий директор Ліги меценатів Михайло Слабошпицький. — Нагадаю, що 2010 року Табачник заснував у надрах Міністерства освіти конкурс української мови ім. Шевченка. Загалом з’явилося три подібні конкурси під орудою міністерства, всі вони були маргінальні, якось там ще животіли. Певен, вони були створені, щоб убити конкурс ім. Яцика, адже наш конкурс має конкретну мету — пропаганду та розвиток української мови».

Тобто Міносвіти не виділяє коштів і зовсім не опікується «українським» конкурсом, зате всіляко просуває «російський» — і зініціювало, і про організацію подбало, і грошей десь нашкребло.

Наразі творчі завдання для школяриків не оприлюднено, але думається, що серед запропонованих може бути й твір на актуальну для міністра Табачника тему: «Люблю Отчизну я, но странною любовью...».

Розділи: Новини освіти

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути