chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові пройде фестиваль «Велика коляда»

03 січня 2013 о 11:23

Львів готується до Різдва Христового. Цьогорічна програма святкувань буде особливо насиченою. Львів запрошує гостей з України та світу відчути неймовірний святковий настрій та різдвяний дух у найкращих львівських традиціях, зокрема, і під час спільного колядування в межах фестивалю «Велика коляда».

Як повідомили сьогодні у прес-службі ЛМР, цьогоріч «Велика коляда» триватиме з 7 по 27 січня у храмі пресвятої Євхаристії на пл. Музейній, 3.

Довкола фестивалю «Велика коляда» об’єднуються диригенти, композитори, фольклорні колективи, звучать прем’єри. Фестиваль має на меті глибше пізнання та популяризацію різдвяних традицій усіх куточків України. Цьогорічною родзинкою є те, що «Велика коляда» заохочує учасників до виконання колядок, щедрівок, віншувань та інших різдвяних творів Полісся.

Як розповів адміністратор фестивалю Василь Мельник, перший виступ вертепів відбудеться 7 січня одразу після святкової літургії – о 12.30. У будні дні виступи відбуватимуться о 19.00.

«Є деякі зміни по часу 13 і 20 січня – виступи розпочнуться о 16.00, 19 січня – о 14.00, а 27 січня – о 17.00», – уточнив Василь Мельник.

Довідка.

Свою історію Різдвяний фестиваль «Велика коляда» розпочав з 2000 року. 22 січня у храмі Пресвятої Євхаристії спільно колядували хор національної і духовної пісні «Вірли» (художній керівник – Роман Борецький), Галицький камерний хор «Євшан» під керівництвом Богдана Генгала, ансамбль бандуристок «Чарівні струни» (художній керівник – Ірина Содомора), Молодіжний хор «Soli Deo» (мистецький керівник – Ірина Мельник). Після завершення дійства Коляда линула на площу перед храмом і творила різдвяну містерію зі свічечок у кучугурах снігу.

Ідейним натхненником організації фестивалю був тодішній настоятель храму Пресвятої Євхаристії і голова Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ о. Йосиф Мілян. Благородну справу підтримав теперішній адміністратор храму о. Юрій Васьків.

З плином часу фестиваль змінював форми проведення, розширював географічний діапазон і жанровий спектр виконавців.

Ще з перших фестивальних гала-концертів звучали відомі аранжування колядок у виконанні всіх учасників «Великої коляди». У 2006 році в програму фестивалю, з метою поповнення репертуару колективів-учасників кращими взірцями різдвяної хорової музики, організатори вводять обов’язкові твори.

У 2005 році зародилася ідея написання творів спеціально для фестивалю. На замовлення оргкомітету львівський композитор Богдан Сегін аранжував «Тиху ніч» (J.Mohr, F.X. Gruber) – обов’язковий твір для усіх хорів-учасників, який прозвучав у виконанні зведеного хору на VII фестивалі.

У заключних концертах 2007—2009 років прозвучали хорові композиції Остапа Мануляка – композитора, котрий щороку збагачує репертуар фестивалю, якого навзаєм надихає фестиваль. Творчий доробок автора, який вперше зазвучав на фестивалі: «Давня коляда» (2006), «Ой сивая зазулечка» (2007), «Ой господарю, господароньку», «Йа з вечора ясна зора» (2008), «Вістку голосить», «Христос родився нині» (2009). Також на замовлення організаторів О. Мануляк створив позивні фестивалю.

До обов’язкових творів VIII фестивалю «Велика коляда» організатори долучили твір харківського композитора Анатолія Гайденка «Щедрий вечір», який був написаний композитором ще 1963 року, а лише у 1990-х роках зазвучав. Заслужений діяч мистецтв, лауреат державної премії ім. Бориса Лятошинського Анатолій Гайденко був шанованим гостем VIII фестивалю «Велика коляда». Для кожного фестивалю участь відомих композиторів є вагомою підтримкою та гордістю.

З 2010 року виходить у світ серія репертуарних збірників. Кожна збірка вміщує партитури колядок та щедрівок для однорідного та мішаного хорів: народні мелодії в обробках українських композиторів та авторські твори. Велику працю в упорядкування кожного нотного видання вкладає відомий хормейстер і аранжувальник Юрій Антків, а також талановитий диригент і організатор Василь Чучман.

У 2011 році започатковано тематичну концепцію фестивалю – концерти певної етнографічної місцевості України. У храмі велично лунали різдвяні твори з Лемківщини, 2012 року – з Гуцульщини. В січні 2013 року фестиваль гостинно запросить на коляду з Полісся.

Якщо у першому фестивальному гала-концерті взяли участь чотири творчі колективи, то у десятому їх було 77.

Різдвяний фестиваль «Велика коляда» – це творчі зустрічі і співпраця митців, репертуарне збагачення, відкриття нових імен, спільне возвеличення таїнства Різдва.

Комплексна програма фестивалю «Велика коляда» тут.

Розділи: Традиції

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути